Partidul Alianța Socialistă consideră că scandalul mediatic recent care a implicat arestarea unui director al unui important trust media nu este altceva decât încă o dovadă, dacă mai era nevoie de așa ceva, privind decăderea profundă în care se zbate profesia de jurnalist.
Bucurându-se după 1990 de un imens prestigiu social, bazat și pe lipsa de programe radio-tv și publicații necenzurate din perioada precedentă, mass-media românească a reușit într-o perioadă relativ scurtă de timp să-și risipească tot capitalul de imagine. Astăzi, tabloidizarea presei, promovarea ostentativă a non-valorilor, ascunderea adevărurilor deranjante, cartelizarea trusturilor de presă, supușenia în fața ingerințelor politice și corporatiste, au dus la o situație tragică: România nu mai are, practic, mass-media independente. Singurele informații credibile pe care le mai oferă mass-media sunt cele din zona ridicolului, a derizoriului și, desigur, a rezultatelor sportive și a extragerilor loto. În ceea ce privește însă informațiile serioase – cele de natură politică, socială, economică etc. – mass-media românească este ea însăși un exemplu de ridicol și derizoriu. Ziariștii trebuie să fie conștienți că presa a pierdut încrederea și respectul publicului, precum și autoritatea morală, din cauza descalificării deontologice de care suferă jurnalismul partizan, iresponsabil, total aservit grupurilor de interese, mafiilor politice și oligarhiei financiare.
Vinovații pentru dezastrul mass-mediei trebuie căutați în primul rând printre cei care au deținut și dețin în continuare poziții dominante în trusturile de presă, dar și printre ziariștii de top care s-au vândut foarte ușor și au făcut servicii nelimitate celor care au compus structurile puterii – mulți dintre ei dovedindu-se deja a fi mari infractori. Informațiile privitoare la șantaje și șpăgi nu fac decât să confirme niște practici comerciale murdare, de existența cărora se știa de multă vreme. Din păcate, cei care au cel mai mult de suferit nu sunt patronii și directorii trusturilor de presă – care au împins cu cinism „a patra putere în stat” spre un rol de tipul „a cincea roată de la căruță” – ci simplii angajați, jurnaliștii obișnuiți, reporterii, editorii care își compromit zi de zi numele, prestigiul și profesia executând mecanic simple comenzi politico-financiare. Mulți dintre acești jurnaliști sunt tineri, intrați în profesie cu credința sinceră că vor beneficia de o meserie liberală, supusă doar exigențelor conștiinței proprii, și că vor participa la formarea și educarea în spirit civic a publicului. În loc de asta, ei s-au trezit prinși în malaxorul unor lupte politico-corporatiste care nu-i reprezintă nici pe ei, nici pe părinții, frații, surorile sau prietenii lor. Și nu doar atât: dar în contextul actualei crize economice încă nu s-a auzit de vreun mogul media care să dea faliment. În schimb au existat mii de cazuri de lucrători în mass-media umiliți și batjocoriți, întâlnindu-se chiar și situații de trusturi care nu și-au mai plătit angajații cu lunile sau care i-au concediat nejustificat de pe o zi pe alta.
Partidul Alianța Socialistă consideră că singura șansă a jurnaliștilor, a lucrătorilor în mass-media în sens larg, de a-și recăpăta prestigiul profesiei de altădată, de a ieși din precaritate și de a se bucura pe deplin de meseria lor este să se organizeze într-o formulă social-civică – de preferință un sindicat național reprezentativ și responsabil al creatorilor de conținut din mass-media – care să le apere drepturile în fața patronatelor. Jurnaliștii trebuie să se poată opune cu succes atunci când sunt îndemnați să participe la șantaje și la alte asemenea acte ilegitime. Prin natura meseriei lor, ei trebuie să fie slujitorii adevărului, nu ai minciunii sau ai infracțiunii. Fără o organizare adecvată a creatorilor de conținut din mass-media piața informației va rămâne în continuare o simplă anexă a luptelor politice și a intereselor corporatiste, și imaginea pe care ziarele și televiziunile o vor transmite despre propria afacere și despre angajați va fi în continuare una profund umilitoare pentru aceștia. Așadar, revenirea la normalitate trebuie realizată numai prin constituirea unei asociații de breaslă cu profil sindical care să impună criterii profesionale clare, standarde de performanță general admise și promovate ca atare, și limitări ferme ale ingerințelor exterioare în practicarea profesiei. Numai o asemenea organizație ar fi singura în măsură să asigure însănătoșirea climatului jurnalistic și redobândirea, pentru mass-media, a calității de „câine de pază al democrației”.
Biroul Executiv Central al PAS, 5 iunie 2013
Pentru clarificări:
comunicare@pasro.ro
www.pasro.ro