• 20/07/2024 3:20 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

COMISIA DE LA VENEŢIA: interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Republicii Moldova este o încălcare a dreptului la exprimare

Bypas-admin

mart. 10, 2013

La 1 octombrie 2012, in Republica Moldova, a fost interzisă utilizarea simbolurilor comuniste.

Decizia Parlamentului Republicii Moldova de a interzice simbolurile comuniste, secera şi ciocanul, contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, au constatat membrii Comisiei de la Veneţia. Opinia, care are caracter de recomandare, a fost anunţată astăzi.

Comisia de la Veneţia consideră că interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Moldovei contravine articolelor 10 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertartea de exprimare, a declarat pentru publika.md reprezentantul Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia, Nicolae Eşanu, ex-viceministru al Justiţiei.

Eşanu mai susţine că, magistraţii Comisiei europeane pentru democraţie prin drept recomandă ca legea să fie recunoscută drept neconstituţională şi abrogată, pentru a evita o condamnare a Moldovei la CEDO.

La 1 octombrie 2012 au intrat in vigoare modificările prin care a fost interzisă utilizarea de către partidele politice a simbolurilor regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul etc.), precum şi propaganda ideologiilor totalitare. Amendamentul la Legea partidelor politice prevede amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoane fizice şi până la 10.000 de lei pentru persoane juridice dacă nu se conformează acestor prevederi.

Proiectul în cauză, dar şi o hotărâre care se referă la condamnarea crimelor regimului totalitar comunist au fost votate de către deputaţii AIE 2 pe 12 iulie anul trecut. Ulterior, comuniştii au contestat modificările la Curtea Constituţională. După o solicitare repetată depusă din partea PCRM, Inalta Curte a expediat un demers Comisiei de la Veneţia, cerându-i opinia.

Articol apărut în Adevărul din 8 martie:
http://adevarul.ro/moldova/politica/comisia-venetia-interzicerea-simbolurilor-comuniste-teritoriul-republicii-moldova-incalcare-dreptului-exprimare-1_5139df9400f5182b85e32c3b/index.htmlAdresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.