• 20/07/2024 4:36 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

HUGO RAFAEL CHAVEZ FRIAS

Bypas-admin

mart. 13, 2013

Hugo-Chavez[1]Chavez a vazut lumina zilei pe 28 iulie 1954, in localitatea Sabaneta, din Statul Barinas, intr-o familie de cadre didactice. In 1975 a absolvit Academia Militara de la Caracas, iar doi ani mai tarziu, in 1977 incepe deja sa fie cunoscut pentru activitatile sale de natura revolutionara.

In toamna anului 1981 intra in corpul didactic al sus numitei academii militare, iar in 1992, urmare a unei incercari nereusite de rasturnare a guvernului Carlos Andres Perez, Chavez este condamnat la 2 ani de inchisoare.

In 1994 isi lanseaza propria platforma politica, „Miscarea celei de-a Cincea Republici”, formatiune cu care a si castigat alegerile in 1998, incepandu-si mandatul un an mai tarziu, in primavara lui 1999.

A intrat si mai mult in atentia opiniei publice internationale prin programele sociale care au permis eradicarea saraciei, cu precadere in cartierele sarace ale Capitalei venezuelene, Caracas, prin constuirea multor spitale si institutii de invatamant, prin nationalizarea companiilor petroliere.

In 2002, opozitia venezueleana, beneficiind de substantial sprijin american ii orhestreaza o lovitura de stat, care esueaza insa, Chavez intorcandu-se la putere dupa doar 2 zile.

Din 2011 se lupta cu un necrutator cancer, care l-a invins in cele din urma in dupa-amiaza zilei de 5 martie 2013, desi a avut parte de sprijin medical din Cuba prietena.

In pofida bolii si mai ales multumita sprijinului popular de care se bucura acasa, Chavez a fost reales pentru inca un mandat de 6 ani in octombrie 2012.

Pentru multi dintre sustinatorii sai, Chavez va ramane un etern presedinte reformator, cunoscut pentru propiul sau „brand” de socialism latin, care a reusit sa invinga elitele politice de dreapta din Republica Bolivariana Venezuela, avand o ideosincrezie particulara cu masele si dand speranta paturilor sarace din societatea venezueleana. Fiind un critic al neoliberalismului, globalizarii și a politicii externe a Statelor Unite, el a promovat socialismul si colaborarea latino-americana, in bine-cunoscutul format ALBA.Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.