• 20/07/2024 3:15 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Informare cu privire la lucrările Congresului al IV-lea al Partidului Stânga Europeană

Bypas-admin

ian. 5, 2014

el_congress4

Al IV-lea Congres al Partidului Stânga Europeană (PSE) s-a desfășurat la Madrid în perioada 13-15 decembrie 2013. Au participat cca. 300 de delegați reprezentând 33 de partide, respectiv 26 de partide membre PSE și 6 partide cu statut de observator. Congresul a fost onorat de un număr impresionant de invitați reprezentând state cu puternice mișcări de stânga (ex.: Bolivia, Venezuela, Cuba), partide comuniste și muncitorești (ex. din: Palestina, Israel, Egipt, Sahara, Columbia) și organizații sindicale (ex. Confederația europeană a sindicatelor).

Remarcabilă, și nu numai din punctul nostru de vedere, a fost intervenția vicepreședintelui Boliviei, Alvaro Garcia Linera, care s-a referit pe larg la aspectele viabile ale marxismului, la necesitatea unității și internaționalismului mișcării de stânga, dar care a criticat sever activitatea partidelor comuniste și muncitorești din Europa. Concret, ne-a cerut, cu un ton foarte serios, mai puține vorbe și mai multe fapte, ne-a atenționat că a trecut timpul evaluării și a venit timpul radicalizării. Linera, unul dintre cei mai valoroși intelectuali marxiști, matematician și sociolog, este preocupat de societatea post-capitalistă comunitară bazată pe un stat foarte puternic, stăpân pe toate resursele, este artizanul raționalizării energiei electrice, petrolului etc. în Bolivia. De altfel, pe parcursul dezbaterilor, mulți vorbitori au avut ca referință discursul acestuia.

Deviza congresului a fost „Schimbă Europa, pentru o Europă a muncii”.

În cadrul congresului s-au dezbătut și aprobat documentele de bază și un număr important de moțiuni.

Documentele supuse discuției congresului au fost:

– Documentul politic „Uniți pentru o alternativă de stânga în Europa”;
– Platforma program „Scapă de austeritate, reconstruiește Europa”;
– Evaluarea politică (evaluarea activității PSE între congrese) și perspective;
– Modificări ale statutului PSE.

Intervențiile s-au referit la necesitatea întăririi luptei împotriva austerității și constrângerilor impuse de Troikă, a schimbării statutului Băncii Centrale Europene, a creșterii rezistenței în fiecare țară, a contracarării relansării anticomunismului, a intensificării relațiilor cu partide de stânga din alte zone geografice, a actualizării teoriei marxiste etc. De interes au fost discuțiile legate de necesitatea actualizării teoriei marxiste, adepții „ecosocialismului” făcând apel la reunirea forțelor specialiștilor pentru cristalizarea unor noi idei în cadrul PSE.

În cadrul congresului s-a stabilit ca anual să se organizeze un „Forum al Alternativelor Europene”, care să reunească cele mai importante forțe de stânga, aleși locali, mișcări sociale, sindicate, intelectuali și activiști; să se organizeze campanii anuale în jurul alternativelor propuse și să se organizeze evenimente politice regionale.

Mențiunile aprobate se referă, în principal, la servicii publice, învățământ, drepturile femeilor, imigrație, schimbări climatice, demilitarizarea UE, piața transatlantică, tineret (Noi putem trăi altfel), țările central și est-europene, relații și sprijin pentru diverse partide din America Latină, Asia, zona mediteraneeană etc.

În ceea ce ne privește, am reușit să impunem după doi ani de intervenții, crearea unui grup de lucru pentru problemele specifice fostelor țări socialiste (așa zisele țări „central și est-europene”). Era absolut necesar să ne putem face mai bine cunoscută situația și dificultățile în care activăm, care sunt total diferite celor din țările „zonei Euro”, pentru ca să înțeleagă mai bine și europarlamentarii PSE ce se întâmplă și să poată lua atitudine la nivel european.

Congresul a aprobat de asemenea utilitatea prezentării PSE la alegerile europarlamentare cu un candidat propriu pentru președinția Comisiei Europene. Acesta va fi Alexis Tsipras, președintele partidului SYRIZA și liderul opoziției din Grecia.

Totodată Congresul a ales organele de conducere pentru următorii trei ani: președinte – Pierre Laurent (Franța), vicepreședinți – Alexis Tsipras, Grecia; Maite Mola, Spania; Marisa Matias, Portugalia; Margarita Mileva, Bulgaria, și biroul executiv format din reprezentanții partidelor membre PSE.

articol de prof. dr. Dumitru StanciuAdresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.