• 17/06/2024 2:56 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Scrisoare deschisă către dl. deputat Remus Cernea

Bypas-admin

iul. 10, 2013

În atenția domnului deputat Remus Cernea

Scrisoare deschisă

Stimate domnul deputat,
Noi, mai mulți membri ai Partidului Alianța Socialistă, am urmărit cu interes evoluția dvs. politică din ultimii ani. Am apreciat multe luări de poziție pe care le-ați expus în spațiul public și unele dintre atitudinile dvs., cum ar fi jurământul „pe onoare și conștiință” de la investitura în actuala funcție.

Prin lupta continuă în favoarea minorităților  oprimate ați dovedit că sunteți fără îndoială un veritabil apărător al drepturilor omului. Recent ați declarat: „Am apărat drepturile minorităţilor indiferent de ce fel au fost acestea, minorităţi religioase, minorităţi sexuale, minorităţi naţionale. O voi face şi în continuare.” Ce poate fi mai frumos decât un om care apără minoritățile lipsite de drepturi?…

Cu acest prilej însă am vrea să vă atragem atenția că mai există o asemenea minoritate. Poate că știți deja despre cine este vorba, sau poate nu. Este vorba despre minoritatea comuniștilor.

După 1990 comuniștii nu au mai avut dreptul să aibă un partid al lor – exact ca în vremurile dictatoriale de tristă amintire de dinainte de 1944. Există o lege pre-constituțională (mulți dintre noi o socotesc anti-constituțională), și anume Legea 51/1991 așa-zisă a Siguranței Naționale, pe baza căreia au fost refuzate până acum nu mai puțin de 10 încercări de înființare a unui partid comunist.

Mai mult, comuniștii sunt peste tot batjocoriți și discriminați, fără ca măcar să se poată apăra. De câte ori nu ați auzit pe la diverse televiziuni zicându-se ba că nu știu cine e „un comunist, domne’” (firește, în sens peiorativ), ba că vinovați de dezastrul țării de după 1990 ar fi „comuniștii” (?! – aserțiune absolut incredibilă având în vedere că din ianuarie 1990 comunismul a fost interzis…) ș.a.m.d. Fără măcar ca un comunist real, veritabil, să poată fi de față și să se poată apăra.

Vă invităm să faceți un mic exercițiu de imaginație.

Să zicem că în locul comuniștilor s-ar vorbi astfel despre rromi. Adică despre țigani. Și ați auzi toată ziua, bună ziua, ba că țiganii au distrus țara, ba că țiganii au furat industria, ba că țiganii sunt niște ticăloși, ba că țiganii nu merită să aibă dreptul de a se asocia într-un partid politic ș.a.m.d. Și nici un reprezentant al acestei respectabile etnii nu ar avea dreptul să ia cuvântul și să spună ceva în apărarea alor săi. Sau ați auzi vorbindu-se așa despre homosexuali. Sau despre femei. Oare ce-ar zice apărătorul drepturilor minorităților oprimate din dvs.? Probabil vă veți revolta și veți încerca imediat să creați un cadru legislativ care să interzică asemenea barbarisme nedemne de secolul XXI.

În schimb, dacă se vorbește în acest fel despre comuniști, nu se supără nimeni. Ba mai mult, nu doar că nu se supără nimeni, dar nici când alți oameni de stânga care nu sunt propriu-zis comuniști sunt acuzați că ar fi… „comuniști”, pentru simplul fapt că au idei și simpatizează cu stânga, nu se supără și nu se sesizează nimeni. Ba dimpotrivă, multă lume aplaudă și aprobă. Pentru că societatea românească de azi ia ca un dat de la sine înțeles reprimarea directă a comuniștilor și, indirect, a tuturor celor care au idei politice de stânga.

Sperând că ați înțeles argumentul nostru, vă facem o simplă solicitare. Ca om, ca politician care apără drepturile minorităților oprimate, vă invităm să apărați din Parlament și drepturile comuniștilor. Luați poziție în favoarea comuniștilor pentru a ajuta astfel tot spectrul politic de stânga. Faceți în așa fel încât comuniștii să aibă dreptul să se apere, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă dreptul de a se manifesta politic. Cum altfel o pot face dacă nu li se dă dreptul să aibă propriul partid comunist? Cui slujește o lege a așa-zisei „siguranțe naționale” care face referire la o epocă de mult revolută? Cum se poate ca în toate țările civilizate ale Europei – Franța, Italia, Spania, Finlanda etc. – să existe fără probleme pe scena politică partide comuniste, numai la noi, nu? Dar în Cehia și Slovacia?… Pe cine mai sperie comunismul atâta vreme cât Uniunea Sovietică nu mai există? Oare situația nu e la fel de absurdă ca în romanul lui Orwell, Ferma animalelor, în care porcul Napoleon le speria pe celelalte animale cu amenințarea permanentă: „Vreți să se întoarcă Jones?”

Jones nu s-a mai întors. În schimb, dictatura porcului Napoleon a prosperat.

Ați spus cândva: „România va fi o țară democratică numai atunci când va alege ca președinte o femeie rromă, lesbiană și atee.” Noi ne permitem să aducem o completare: femeie rromă, lesbiană, atee și comunistă, și vă invităm să reflectați la cele spuse de noi și să luați atitudine din poziția dvs. de deputat. În apărarea drepturilor omului trebuie să se ridice oameni imparțiali și curajoși. Vă invităm să fiți unul dintre aceia și așteptăm răspunsul și reflecțiile dvs. fie pe contul de Facebook al partidului nostru, fie printr-o postare pe pagina dvs. adresată nouă fie, de ce nu, chiar printr-o luare de poziție pe Vox Publica, platforma pe care știm că apărați ideile progresiste.

Cu considerație,

Un grup de membri ai Partidului Alianța Socialistă
10 iulie 2013Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.