• 20/07/2024 3:08 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

UNESCO: înscrierea colecției de manuscrise Che Guevara în Registrul Memoriei Lumii

Bypas-admin

iun. 22, 2013
Ernesto Che Guevara
Ernesto Che Guevara
Ernesto Che Guevara (1928-1967)

Comunicat de presă al Comisiei Naționale Cubaneze a UNESCO în legătură cu înscrierea  Colecției ”Viața și Opera lui Ernesto Che Guevara: de la manuscrisele originale ale adolescenței și tinereții până la Jurnalul Campaniei din Bolivia”

Comisia Națională Cubaneză a UNESCO a primit cu enormă satisfacție și mândrie decizia UNESCO, anunțată marți 18 iunie, de a include în Registrul Internațional al Memoriei Lumii Colecția „Viața și Opera lui Ernesto Che Guevara: de la manuscrisele originale ale adolescenței și tinereții până la Jurnalul  Campaniei din Bolivia”, prezentată de Cuba și Bolivia.

Această colecție, prezentată de Centrul de Studii CHE, împreună cu Comitetul Național al Memoriei Lumii, și Ministerul Culturii din Bolivia, cuprinde 1007 documente, din care 431 manuscrise și 567 documente ale și despre Guerrillero Heroico, dintre anii 1928 până în 1967. Documentele incluse în colecție, sintetizează viața și opera celui care cu exemplul său s-a înscris în istoria gândirii politice latinoamericane și mondiale, ca un intelectual și revoluționar fără frontiere.

Ordonarea colecției permite vizualizarea  vieții și operei lui Che, în fiecare etapă, marcând ascensiunea lui ca revoluționar. Colecția scoate în evidență formarea sa  aproape  autodidactă și viziunea de a împleti teoria cu practica.
Programul Memoria Lumii a fost creat de UNESCO în 1992 cu scopul de a salva și a face cunoscute lumii colecțiile documentare care, indiferent de format, întrucât au o valoare excepțională cuprind istoria omenirii,  democratizează accesul la acestea, crește conștiința importanței lor și a necesității de a le conserva.

Registrul Internațional, cu cele 54 de noi inscripții, cuprinde 299 documente și colecții care se conservă pe tot felul de suporturi.

Cuba a înscris până acum trei colecții: „Jurnalul ICAIC Latinoamerican”, „Scrierile lui Jose Marti” și „Viața și Opera lui Ernesto Che Guevara: de la manuscrisele originale ale adolescenței și tinereții până la Jurnalul Campaniei din Bolivia”.

Includerea acestei colecții în Registrul Internațional al Memoriei Omenirii este, fără îndoială, o recunoaștere a contribuției lui Che la gândirea revoluționară latinoamericană și mondială care l-au transformat într-un simbol al libertății și internaționalismului.

Comisia Națională Cubaneză a UNESCO
19 iunie 2013Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.