Sâmbătă, 16 frebruarie, s-au împlinit 80 de ani de la greva istorică a muncitorilor ceferiști de la atelierele Grivița. Deși în jurul acestei greve s-au făcut numeroase speculații, atât din partea istoricilor burghezi cât și a celor comuniști, rămâne realitatea faptelor incontestabile:
- reprimarea sălbatică din data de 16 februarie a produs victime nevinovate din rândul muncitorilor (armata și jandarmeria folosind, la ordinul regelui și al guvernului țărănist, muniție de luptă); cifrele avansate variază între 7 decedați (istoricii burghezi) și 75 (istoricii comuniști);
- în parlament, parlamentarii penețiști și peneliști au salutat cu aplauze încheirea grevei;
- reprimarea a continuat și după 16 februarie, numeroși lideri ai grevei dar și alți reprezentanți ai muncitorilor (printre ei: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica, Ilie Pintilie) fiind arestați, maltratați și încarcerați; s-au operat sute de arestări;
- simulacrul de proces care a urmat a dus la condamnări nedemne pentru un stat civilizat: pentru faptul de a-și fi cerut drepturile, liderii muncitorilor au primit pedepse variind între ani grei de temniță (pentru ce?!) și închisoare pe viață.
Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la această importantă filă de luptă din istoria mișcării muncitorești din România, filiala București a Partidului Alianța Socialistă a organizat o depunere de coroană la monumentul comemorativ din parcul Gării de Nord. Au participat câteva zeci de membri și simpatizanți ai partidului nostru. S-a discutat despre importanța istorică a evenimentelor din februarie 1933 și s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața.
Crimele guvernului național-țărănist nu vor fi șterse niciodată din memoria Stângii românești pentru că ele au lăsat niște cicatrici veșnice.