• 20/07/2024 4:43 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Companii multinaționale corupătoare, autorități ale statului corupte

Bypas-admin

oct. 22, 2013
Stop fracking

Dezvăluirile recente privind mituirea autorităților poloneze de către Chevron în vederea obținerii autorizațiilor de exploatare a gazelor de șist sunt relevante pentru situația din România.

Implicarea companiei Chevron în afacerea de mituire a autorităților poloneze pentru eliberarea autorizațiilor de mediu necesare explorării și exploatării gazelor de șist demonstrează încă odată, dacă mai era necesar, care sunt adevăratele practici ale companiilor multinaționale care explorează și exploatează resursele naturale ale României.

Deși presa din România a catadicsit abia recent să dezvăluie acest lucru, realitatea e că încă din luna august a.c. ministerul public polonez a deschis dosare penale pe numele a 7 oficiali acuzați că au primit mite cuprinse între 4.000 și 20.000 de dolari pentru a „urgenta” acordarea licențelor de exploatare a gazelor de șist. În acest sens presa din România a fost cu siguranță informată printr-un comunicat al agenției Reuters emis din Varșovia și datat 6 august 2013. De aceea, nu înțelegem de ce au trebuit să treacă mai bine de 2 luni și jumătate până când această afacere murdară să fie reflectată și de presa din România.

Partidul Alianța Socialistă a prezentat publicului interesat încă din data de 17 august acțiunile dăunătoare ale Chevron din America de Sud, prin difuzarea în limba română a materialului „Chevron-Texaco / Chevron-Toxico” scris de Céline Meneses, membră în Biroul Executiv al Partidului Stângii Europene.

Partidul Alianța Socialistă îi asigură pe toți demnitarii care se fac vinovați, prin deciziile lor de autorizare, de înstrăinarea ilegală a resurselor naturale, că mai devreme sau mai târziu vor suporta rigorile legii.

Totodată, Partidul Alianța Socialistă cere Parchetului General și DNA-ului să urgenteze demararea anchetelor ce se impun pentru depistarea actelor și faptelor ilegale săvârșite în acordarea, cu încălcarea legilor în vigoare, a dreptului de explorare și exploatare a resurselor naturale. În caz contrar răspunderea va pica în sarcina lor și, cu toată inamovibilitatea de care se bucură, lucrătorii din justiție vor trebui să suporte rigorile legii pentru acoperirea infractorilor sau pentru apartenență la structurile mafiote, mai ales că, cel puțin în mass-media, sunt prezentate detaliat nenumărate fapte condamnabile.

Având în vedere dinamica extrem de crescută a actelor de corupție, Partidul Alianța Socialistă atrage atenția autorităților române că într-un act de mituire și de corupere legea îi condamnă atât pe mituiți cât și pe mituitori. Totodată ar trebui ca avantajele materiale obținute de mituitor, indiferent cine e el, vor trebui să treacă în proprietatea statului, iar mituitorului ar trebui să i se interzică pentru totdeauna să mai desfășoare acte comerciale pe teritoriul României.

Biroul Executiv Central
al Partidului Alianța Socialistă
22 octombrie 2013

Pe aceeași temă:
Chevron-Texaco / Chevron-Toxico
Comunicat de presă Reuters din data de 6 august a.c.Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.