• 26/05/2024 12:54 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Comunicat: Pactul „2% pentru Apărare” – Domnule Iohannis, începe vreun război?!

Bypas-admin

ian. 12, 2015

Partidul Alternativa Socialistă a luat act de înțelegerea dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare privind „consensul” cu privire la stabilirea unui buget de Apărare de 2% din PIB în următorii ani.

Conducerea Partidului Alternativa Socialistă se declară revoltată de această decizie care nu slujește în nici un fel interesele României. Dacă facem o simulare pe datele aferente bugetului pe 2015, 2% din PIB ar însemna cca. 3 miliarde de euro, în condițiile în care bugetul total al guvernului României (așa cum a fost publicat pe situl oficial, www.gov.ro) e de numai 26,5 miliarde de euro. Acest lucru ar însemna că, dacă înțelegerea dintre președintele Iohannis și partidele parlamentare ar fi luată în serios chiar din acest an, România ar trebui să cheltuiască anual cca. 11,3% din bugetul public doar pe Apărare. Cum pentru anii care vin nu se așteaptă modificări spectaculoase nici în ceea ce privește creșterea PIB, nici a gradului de colectare a veniturilor la buget, putem fi siguri că procentul acesta va rămâne aproximativ la fel și în 2017.

bugete-militareSpre comparație, iată cât au reprezentat cheltuielile pentru Apărare raportate la buget pentru alte state (cifre valabile pentru anii 2013-2014):

– Emiratele Arabe Unite: 45%
– Arabia Saudită: 27%
– Pakistan: 23,1%
– SUA: 19%
– Rusia: 18%
– India: 18%
– China: 18%
– Coreea de Sud: 12%
– Columbia: 11,9%
– Australia: 7,1%
– Japonia: 6,4%
– Marea Britanie: 6,3%
– Canada: 6,3%
– Argentina: 5,9%
– Franța: 5,4%
– Norvegia: 4,8%
– Italia: 4,5%
– Suedia: 4,3%
– Spania: 4,2%
– Germania: 3,3%
– Mexic: 3,3%

După cum se vede, alocări cu două cifre în domeniul Apărării au avut numai marile puteri, anumite monarhii absolutiste sau ţările implicate în diverse războaie și conflicte locale (India cu Pakistan, Coreea de Sud, Columbia – care are de luptat cu gherilele FARC etc.). Cum nu credem că președintele visează la un statut de „mare putere” pentru România, și nici nu credem că are de gând să transforme România într-un stat absolutist, concluzia e una singură: prin insistența cu care a ținut să-și inaugureze mandatul solicitând imperativ acest pact care ar crește la un nivel amețitor cheltuielile militare, dl. Iohannis ascunde ceva foarte grav întregii societăți. Fie dl. președinte Iohannis pregătește România pentru un război, fie dl. președinte crește cheltuielile pur și simplu pentru a fi cumpărat armament de la diverse firme din străinătate. În ambele cazuri merită să le atragem atenția politicienilor că în ultimul deceniu au fost destui militari români care și-au dat viața în războaiele de ocupație duse de Statele Unite ale Americii și de NATO în diferite state ale lumii (în primul rând în Irak și Afganistan). Nu mai avem nevoie de alte sacrificii!

Partidul Alternativa Socialistă face apel la partidele parlamentare să nu dea curs cererii președintelui, în ciuda angajamentelor formale deja asumate. Există priorități mult mai importante pentru direcționarea cheltuielilor publice, cum ar fi Sănătatea, Educația sau lucrările de infrastructură. Cu acest prilej le reamintim tuturor factorilor de decizie că în Legea Educației se specifică de ani de zile obligativitatea alocării a 6% din PIB – obligație care nu a fost respectată niciodată.

Socialiștii români se vor opune ferm oricăror intenții războinice!

Biroul Executiv Central al PAS,
12 ianuarie 2015Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.