• 16/04/2024 6:18 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Comunicat: Poziția Partidului Alianța Socialistă față de protestele care vizează proiectul de la Roșia Montană

Bypas-admin

sept. 16, 2013
Comunicat de presă
Comunicat de presă
Comunicat de presă: Roșia Montană

Partidul Alianța Socialistă consideră că există motive reale de îngrijorare în ceea ce privește proiectul de la Roșia Montană și consideră că singura rezolvare logică este ca autoritățile să accepte că este neconstituțional și să-l respingă.

Pentru Partidul Alianța Socialistă, protestele legate de Roșia Montană reprezintă trezirea conștiinței publice față de modul fraudulos și dezastruos al gestionării economiei românești de către toate guvernele postdecembriste.

După 24 de ani, românii au înțeles că guvernanții n-au făcut altceva decât să înstrăineze proprietățile care le-au fost date în administrare și, mai mult, a resurselor naturale, a bogățiilor de care încă mai dispune România. Desființarea mineritului românesc a fost politică de stat în toată această perioadă.

Partidul Alianța Socialistă consideră că sutele de mii de manifestanți cer guvernului României să înțeleagă că atributul lui este acela de administrator al proprietăților statului și nu de proprietar. Proprietar este poporul român, singurul care are dreptul să hotărască înstrăinarea proprietăților lui. Dacă guvernanții se simt depășiți de situație, nu sunt capabili să administreze profitabil treburile țării, singura soluție este demisia.

Cerbicia cu care așa zișii investitori încearcă să intre în posesia câmpurilor aurifere din Munții Apuseni ne arată cât de valoroase sunt acestea, în timp ce bâlbâiala guvernaților și a d-lui prim ministru, Victor Ponta, demonstrează că milioanele de euro folosite în promovarea acestui proiect îi pun în mare încurcătură.

Delegarea atribuțiilor de expropriator ale statului unui agent privat, în cazul de față Roșia Montană Gold Corporation, înseamnă cedarea unei părți din teritoriul României, faptă pentru care Partidul Alianța Socialistă cere condamnarea celor care au inițiat un asfel de demers.

Partidul Alianța Socialistă consideră că dl. prim ministru Victor Ponta are obligația să inițieze acțiunea de recuperare a pierderilor înregistrate de compania minieră românească și de refacere a mediului ecologic de la cei care se fac vinovați.

Faptul că România dispune de rezerve importante de aur este fără îndoială un avantaj economic enorm pentru țara noastră, cu condiția ca aurul să fie extras într-un ritm rațional necesar macrostabilității economice și sociale a României.

Partidul Alianța Socialistă consideră că proiectul privat dezvoltat de corporația canadiană Gabriel Resources ltd prin subsidiara sa din România, Roșia Montană Gold Corporation, este inacceptabil din foarte multe motive, cel „ecologic” fiind doar unul dintre ele:

– aurul este tratat irațional, ca o marfă oarecare, regenerabilă, și se prevede exploatarea cu sălbăticie a zăcămintelor în vederea obținerii unui profit cât mai mare pe termen cât mai scurt; în fapt, epuizarea zăcămintelor reprezintă o crimă economică față de generațiile viitoare;

– având în vedere că vorbim de bogății ale subsolului românesc, orice discuție în termeni de „redevențe” este aberantă; statul român trebuie să fie principalul încasator al profitului dintr-o astfel de exploatare, nu numai încasatorul unor redevențe, și acelea mici;

– exploatarea nu poate demara fără încălcarea flagrantă a drepturilor proprietarilor care se opun corporației; statul român, din păcate, se complace în poziția de a fi „bodyguardul” unei corporații private, care vrea să-i alunge cu forța pe români de pe pământurile lor!

– riscurile ecologice aduse inerent de dimensiunile gigantice ale iazului de decantare sunt, cum bine s-a subliniat de atâtea ori, atât de mari încât numai acest aspect ar fi suficient pentru a-i face pe cei în drept, dacă mai au un dram de conștiință, să respingă proiectul;

– proiectul va epuiza zona de resursele ei naturale într-un răstimp foarte scurt și o va desfigura pentru o perioadă enormă de timp, ceea ce va face ca problemele actuale legate de șomaj să fie o glumă față de problemele sociale care vor apărea peste 20 de ani, când zona nu va mai permite nu doar existența de exploatări miniere, dar nici măcar dezvoltarea turismulului, a agroturismului, a agriculturii sau a altor activități manufacturiere sau industriale;

– documentele publicate recent (contractele de asociere, proiectul de lege etc.) dovedesc, fără niciun fel de tăgadă, că este vorba de o cedare teritorială unei companii străine cu consecințe dramatice pentru generațiile viitoare.

Soluțiile reale și durabile pentru ca zona Apusenilor să își revină economic sunt simple, cunoscute de multă vreme, dar, din păcate,  neaplicate de-a lungul timpului pentru că nu erau generatoare de profituri inimaginabile pentru corupta clasă politică. Este adevărat că sunt soluții de stânga, alternative, socialiste. Exploatarea aurului trebuie făcută rațional, și strict în funcție de interesele statului român; statul are obligația să sprijine dezvoltarea de activități productive și de servicii și să facă investiții în programe de reconversie profesională și în infrastructură (șosele, drumuri, căi ferate) prin care să permită comunicarea mai ușoară a localnicilor cu centrele urbane apropiate, astfel încât aceștia să nu mai fie prizonierii fără voie ai unei zone defavorizate și să își poată găsi mult mai ușor un loc de muncă.

În opinia Partidului Alianța Socialistă, proiectul de exploatare de la Roșia Montană este făcut ca și cum ar urma să fie implementat într-o țară de lumea a treia cu politicieni lacomi și ușor coruptibili și, ca urmare, trebuie respins fără nicio reținere, fie de parlament fie, dacă nu se poate altfel, printr-o mobilizare civică masivă – singura forță îndreptățită care îl mai poate împiedica.

Totodată, Partidul Alianța Socialistă denunță cu fermitate scenariile calomnioase care încep să fie răspândite în mass-media și care sugerează că există legături între protestatari și miliardarul George Soros, sau că protestele ar fi manipulate ocult din diverse țări străine. Asemenea scenarii nu sunt altceva decât dezinformări de tip polițienesc-totalitar, a căror rețetă e arhicunoscută, și care au rolul de a semăna confuzie, panică și reticență în rândul populației neutre. Suntem convinși că populația nu se va lăsa păcălită de aceste minciuni răspândite cu bună știință de o parte a mass-mediei aservite intereselor corporației canadiene și a politicienilor corupți care o susțin.

Partidul Alianța Socialistă salută dezvoltarea sentimentului civic și a manifestărilor civice și le va susține toate cererile dacă sunt făcute în sensul dezvoltării durabile a României, al apărării suveranității și independenței statului român și al unei vieți mai bune pentru fiecare român.

Biroul Executiv Central
al Partidului Alianța Socialistă
16 septembrie 2013Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.