• 13/07/2024 12:35 am

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Conferință de presă 8 mai 2015

Bypas-admin

mai 9, 2015

La sediul PSR București din Strada Olari nr. 12 a avut loc vineri, 8 mai a.c., o conferință de presă în cadrul căreia dl. Constantin Rotaru, președinte al PSR, a abordat problema noii legislații electorale.

Cu privire la legea finanțării partidelor președintele PSR a afirmat că socialiștii nu sunt de acord cu forma propusă de parlamentari, deoarece aceasta încalcă grav drepturile cetățenilor și principiul constituțional al egalității cetățenilor în fața legii. Legea va continua să favorizeze partidele parlamentare, fiecare român fiind practic obligat să contribuie din impozitele sale la finanțarea partidelor parlamentare, fără să fie întrebat, în condițiile în care aceste partide nu sunt votate de mai mult de 25% dintre cetățenii cu drept de vot.

PSR se pronunță împotriva oricărei finanțări a partidelor politice de la bugetul statului, indiferent de forma sub care are loc această finanțare, și cu atât mai mult dacă este făcută anticonstituțional și discriminatoriu. PSR nu este de acord cu argumentele vehiculate de o parte a mass-mediei și a liderilor de opinie care susțin că finanțarea de la stat e necesară pentru a preîntâmpina obținerea de finanțări pe cale ilegală și infracțională. PSR consideră că locul infractorilor trebuie să fie la închisoare, nu în parlament, pe banii statului.

Președintele PSR a vorbit și despre noua prevedere legală privind înființarea partidelor din 3 membri. În principiu, PSR susține principiul liberalizării pieței politice, dar felul în care parlamentarii au socotit necesar să legifereze acest principiu e unul caricatural, care va face mai mult rău decât bine, deoarece nu face altceva decât să mimeze o așa-zisă liberalizare a pieței politice. În realitate, prin celelalte prevederi: de menținere a pragului electoral la 5%, de obligare a candidaților să strângă un anumit număr de semnături în vederea aprobării candidaturii și de obligare a partidelor să alinieze un anumit număr de candidaturi, noua lege va avea același efect pe care l-a avut introducerea votului uninominal: va compromite pentru multă vreme o idee frumoasă și corectă în esența ei. Cu siguranță acesta a și fost obiectivul parlamentarilor pentru că, prin actualele modificări ale Legii Partidelor Politice, partidele parlamentare de la putere, dar și din opoziție – PSD și PNL, în primul rând – nu au făcut altceva decât să întărească și mai mult poziția baronilor locali și, prin ei, să-și pregătească realegerea în legislatura viitoare.

Biroul de presă al PSR,
9 mai 2015, BucureștiAdresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.