• 20/07/2024 3:12 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

PAS cere demiterea de urgență a conducerii IICMER

Bypas-admin

iun. 25, 2013

Partidul Alianța Socialistă solicită premierului Victor Ponta demiterea conducerii Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Pe data de 1 aprilie 2013 profesorul universitar Gheorghiță Zbăganu a depus un memoriu la sediul IICMER, înregistrat la Registratura instituției sub numărul 17 / 01.04.2013.

În acest memoriu distinsul profesor solicita d-lui Andrei Muraru, președintele IICMER, să renunţe la elaborarea unei legi antieuropene şi anticonstituţionale privind interzicerea simbolurilor „comuniste”, precum și pedepsirea așa-zisului „negaționism comunist”, şi atrăgea atenţia că în România deja există o asemenea lege represivă, antieuropeană și anticonstituțională, și anume Legea Siguranței Naționale nr. 51/1991, pe baza căreia au fost respinse în ultimele decenii nu mai puțin de 10 încercări de legalizare a unui partid comunist.

De la acel moment au trecut peste 80 de zile calendaristice, și peste 50 de zile lucrătoare. Conform legii 233/2002, autoritatea petiționată trebuia să formuleze un răspuns (indiferent ce fel de răspuns) în maxim 30 de zile lucrătoare. Dreptul cetățeanului de a se adresa autorităților publice este consfințit și în Constituția României, articolul 51. Nimeni din conducerea IICMER, și nici departamentul de relații cu publicul, nu s-a obosit să formuleze vreun răspuns – nici măcar unul de complezență – deși IICMER este o instituție a statului care intră sub incidența legii 233/2002, fiind finanțată de la buget.

În aceste condiții care trădează un dispreț evident la adresa cetățeanului contribuabil, Partidul Alianța Socialistă solicită domnului prim-ministru Victor Ponta demiterea de urgență a conducerii IICMER și stabilirea unei comisii de anchetă care să investigheze cheltuirea banului public în cadrul acestei instituții care ar trebui, mai presus de orice, să servească interesele publicului și să răspundă la solicitările concrete ale populației.

Biroul Executiv Central al PAS
20 iunie 2013Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.