În aceste zile Guvernul României ne oferă, fără îndoială, cea mai penibilă expresie a neputinței. Confruntanți cu ploile și inundațiile din județul Teleorman guvernanții nu pot face altceva decât să ridice din umeri și să promită în continuare ceea ce promit de 25 de ani: „se va”… cândva.
Din păcate, nu putem să nu remarcăm că în doi ani de guvernare actuala putere nu s-a gândit nici o clipă la adoptarea unor programe economice și sociale care să elimine cauzele provocării inundațiilor. De altfel, această ignorare generalizată a realităților terenului a fost o politică de stat începând cu 1990, toate guvernele fiind, practic, responsabile de catastrofele declanșate de inundațiile care afectează periodic diverse teritorii din țară.
Calea corectă era continuarea unei politici de investiții ale statului în domeniul hidrotehnic. Acest lucru ar fi însemnat însă ca politicienii de azi să recunoască măcar parțial meritele celor care i-au precedat, și anume politicienii comuniști, care până în 1989 reușiseră să regularizeze cursurile principalelor râuri ale României, inclusiv o mare parte din cursul Dunării. În schimb, toate șantierele de regularizare și îndiguire a râurilor și pârâurilor mai mici au fost oprite începând cu 1990, mai ales pe considerente ideologice (fiind deschise de comuniști, se considera că erau inutile), și acum vedem rezultatele.
Cum forțele naturii sunt apolitice, iată că tocmai acum, când, antrenându-se de zor pentru zarva din timpul campaniei electorale, vocile puterii anunțau din ce în ce mai zgomotos mari succese „pe toate fronturile de luptă” – adică noi … libertăți, reduceri de taxe și impozite, măriri de salarii și pensii etc. – ploaia vine și spală toată poleiala aurită întinsă cu grijă pe minciunile Guvernului.
În opinia Partidului Alternativa Socialistă toate forțele politice responsabile sunt datoare să se pună de acord asupra unui master-plan hidrotehnic care să conțină niște obiective clare pe termen mediu și lung, precum și sursele de finanțare aferente, și care să fie respectat cu strictețe de orice partid ajunge la guvernare. În lipsa unui asemenea plan, și mai ales în lipsa angajamentului ferm al politicienilor că vor respecta ideea unui plan hidrotehnic național, în deceniile ce vor urma, care se anunță – din cauza fenomenului încălzirii globale – din ce în ce mai dure, România va continua să fie inundată cu apa de ploaie.
Biroul Executiv Central
22.04.2014