• 13/07/2024 12:10 am

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

  ROMÂNIA CAPITALISTĂ în viziunea Partidului Socialist Român

Bypas-admin

mai 11, 2017

 psr-768x768

 ROMÂNIA CAPITALISTĂ

în viziunea Partidului Socialist Român

     și misiunea Partidului Socialist Român

      în actuala Românie capitalistă

 

A fost odată, până în decembrie 1989, ROMÂNIA SOCIALISTĂ, o Românie independentă, suverană, unitară și armonios dezvoltată: cu o industrie atotcuprinzătoare, cu o agricultură modernă care asigura românilor o alimentație sănătoasă și o mare varietate de produse tradiționale, cu institute de cercetare în toate domeniile de activitate, cu o infrastructură rutieră și energetică în plină dezvoltare și, mai ales, cu o infrastructură locativă demnă de invidiat. În România socialistă nu puteai să concepi ca un concetățean de-al tău să poată dormi pe străzi, prin boscheți sau, mai rău, prin canale. România socialistă era foarte bine cunoscută în lume prin românii care, de fiecare dată când participau la întrecerile sportive, culturale sau științifice organizate la nivel european și mondial se  clasau pe primele locuri și, mai ales, prin produsele românești care erau exportate în 146 de țări ale lumii.

Obiectivele societății socialiste fuseseră îndeplinite: un loc de muncă garantat în domeniul în care erai pregătit, o locuință adecvată, învățământ de calitate și gratuit și asistență medicală de calitate și gratuită.

Mai mult, România socialistă, cu eforturi mari, reușise performanța, unică la nivel mondial, să lichideze toate creditele contractate la cămătarii mondiali ceea ce însemna că românii erau, cu adevărat, stăpâni în țara lor.

Asta a fost România socialistă! O Românie în care mai erau multe de făcut, dar în care, cu eforturi foarte mari și cu acceptarea anumitor lipsuri, românii reușiseră să-și asigure logistica și baza materială și umană necesare unei dezvoltări economice și sociale demne de invidiat.

Sunt numai câteva, dar foarte importante, motive pentru care țările occidentale, capitaliste, în frunte cu SUA, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a elimina existența unei asemenea orinduiri sociale care devenea tot mai periculoasă pentru ei. Singura țară unde nu au avut succes a fost China, China socialistă, o țară care, sub multe aspecte economice și sociale se afla în urma României socialiste și, datorită faptului că a continuat să meargă pe același drum, drumul societății socialiste, în mai puțin de trei decenii a devenit prima putere economică a lumii.

Proiectul anticomunist, pus la punct în anii 70, a înregistrat victorii incontestabile împotriva țărilor socialiste europene, în 1989, și s-a finalizat în 1991 când au reușit nu numai îndepărtarea regimului socialist al Uniunii Sovietice ci și destrămarea ei.

Cum au procedat? În anii 70-80 au racolat o serie întreagă de indivizi care au fost folosiți să acționeze, din interior, împotriva intereselor României și poporului român. Dacă în anii 80 au fost înregistrate o serie de nemulțumiri, ele au fost generate de acești trădători care și-au arătat fața în decembrie 1989, când au dat lovitura de stat și au declarat ROMÂNIA CAPITALISTĂ.

 

Ce a urmat?

Trădătorii și-au continuat lupta, de această dată la vedere, împotriva românilor și a României: au numit la conducerea tuturor unităților, instituțiilor și autorităților statului o serie întreagă de Incompetenți, Impostori și Infractori care, printr-un management incompetent și fraudulos, au falimentat și înstrăinat întreprinderile statului, altădată unități extrem de profitabile și demne de luat în seamă de concurența mondială, au dezorganizat activitatea instituțiilor și autorităților statului și au Iresponsabilizat orice funcție de conducere.

România capitalistă este România șomajului, România sărăciei, România oamenilor fără locuiță, a celor care trăiesc pe străzi, prin parcuri și, mulți dintre ei, prin canale, România analfabeților.

România capitalistă a mimat reîmproprietărirea și, în realitate, i-au expropriat pe români la modul cel mai criminal. Au desființat CAP-urile și IAS-urile, au retrocedat milioanele de hectare de teren arabil pentru ca, mai mult de jumătate din aceste suprafețe, peste patru milioane de hectare din cel mai bun teren arabil, să fie înstrăinate pe sume insignifiante străinilor. Au retrocedat milioane de hectare de pădure, pentru ca azi, noi, românii, să ajungem să ducem dorul pădurilor.

Dintr-o dată, intreprinderile românești au ajuns o pacoste pentru conducătorii capitaliști: au întrerupt toate contractele pe care le aveau firmele românești pe piața externă, au desfăcut contractele de muncă ale muncitorilor și au inventat șomajul și, mai târziu, salariile compensatorii, au legalizat furtul pe față din avutul statului de către noii conducători, vorba lui Ion Iliescu, „capitalismul nu-l putem face cu oameni săraci, așa că n-avem decât să-i lăsăm să fure și după aceea vedem noi, pe cine luăm, luăm, pe cine nu, nu!”. Ne-au spus că „statul este prost administrator” și, din acest motiv, au început privatizarea. Ce a urmat? Indiferent de originea noului proprietar, român, german, american sau vreunul din țările arabe, africane sau asiatice, cu toții sau dovedit a fi extrem de docili și de „eficienți”. Într-un timp foarte scurt le-au falimentat și, rapid, le-au demolat și le-au vândut la fier vechi, așa cum ordonase Petre Roman, în calitatea lui de prim-ministru, atunci când a declarat că „industria României e un morman de fiare vechi”.

Într-o primă fază, am fi tentați să ne întrebăm: Unde este eficiența capitalului și managementului privat?

Dar atunci când constatăm că, după ce au trecut 27 de ani de privatizări criminale și de tristă experiență economică, mai sunt unii indivizi la conducerea statului, din păcate aproape toți, care declară cu emfază că principalul lor obiectiv este acela de privatizare a Portului Constanța, a Poștei Române, a CFR-ului, a Oltchimului și a tot ce a mai rămas în patrimoniul românilor, ajungi la concluzia că nu-și mai are rost întrebarea. Indiferent cât ai fi de prost, după aproape trei decenii în care nu se pot lăuda cu nicio realizare notabilă, jaful, demolarea și înstrăinarea fiind singurele lor atribute, e clar, conducătorii României au sarcini limitate și foarte bine stabilite: să ia un salariu, să facă o afacere pentru ei sau pentru acoliții lor și, cel mai important, să pună în aplicare fără nicio crâcnire ordinele extrem de dușmănoase ale  stăpânilor lor la adresa poporului român.

România capitalistă, așa cum se întâmplă în toate țările capitaliste, este țara hoților. La fel cum s-a întâmplat în Italia cu Berlusconi, Franța cu Sarcozi, Germania cu Helmut Kol și în multe alte țări capitaliste, la conducerea României au ajuns, cu prioritate, infractorii. Singura diferență dintre aceste țări capitaliste enumerate mai sus și România capitalistă este aceea că, spre deosebire de ele, conducătorii noștri se dovedesc a fi, în plus, și niște incompetenți și impostori notorii care lucrează la stăpân, un stăpân extrem de lacom!.

Pentru ca stăpânii noștri să fie liniștiți, în urmă cu două decenii, au hotărât desființarea Armatei Române. România nu trebuie să mai aibă o forță militară care să o apere. Au transformat-o, în schimb, într-o armată profesionistă, o armată de mercenari, și i-au trimis pe militarii români să moară în războaiele de ocupație, pe care le poartă SUA în diferite țări ale lumii, așa cum s-a întâmplat în Irak și Aganistan. Gabriel Oprea și Neculai Onțanu, doi infractori, au ridicat, în fața Palatului Copiilor, un monument în memoria eroilor căzuți în teatrele de operații. Partidul Socialist Român consideră că eroi nu pot fi decât cei care luptă pentru apărarea României, fapt pentru care nutrim convingerea că militarii români căzuți în teatrele de război sunt victimele actualului sistem capitalist, nu eroi!.

Pentru a diminua forța de reacție a poporului și pentru a-i determina pe români să accepte, cât se poate de ușor, orice nenorocire, au dezorganizat și distrus sistemul de învățământ pe care l-au transformat, dintr-un sistem performant și generator de minți luminate și responsabile, într-o fabrică de analfabeți, de oameni lipsiți de cele mai elementare noțiuni și, mai mult, acolo unde se găsesc copii extraordinari, geniali, organizează tot felul de manifestări care le deschid drumul exilului, cu scopul clar de a-i pune în slujba capitalului străin, de a-i face sclavii lumii capitaliste.

În România capitalistă s-a ajuns ca românii să nu mai aibă capacitatea de a dispune de bogățiile solului, subsolului și a apelor teritoriale, cunoscut fiind faptul că țara noastră este o țară deosebit de bogată în resurse naturale.

România capitalistă este țara de unde, în căutarea unei bucăți de pâine, a unui loc de muncă, au emigrat peste patru miloane de români, este țara în care, începând cu 1991, populația scade în fiecare an cu 50 000-100 000 de români anual.

          În plus, dacă luăm în considerare datele statistice, acestea arată că timp de 40 de ani populația României a crescut cu peste 8 milioane de locuitori, de la 15 milioane în 1948, la 23 milioane în 1989, după care, în următorii 25 de ani, a scăzut cu peste 3,5 milioane locuitori, ajungând ca, așa cum arată Banca Mondială, în 2015 să aibă mai puțin de 19,5 milioane locuitori. În plus, tot Banca Mondială ne spune că se estimează că în 2030, în România vor locui doar 17,6 milioane  locuitori, cam atât cât locuiesc în Olanda azi, și, mai mult, în 2050 vor mai fi in România doar 15,2 de milioane de locuitori, iar in 2100 doar 10,7 milioane. Concret, asta inseamnă că în curs de 100 de ani, populatia Romaniei se va înjumătăți. Întrebarea firească pe care trebuie să ne-o punem, citind aceste statistici: Scăderea populației se datorează unor condiții firești, de ordin natural sau este vorba de un program foarte bine pus la punct de exterminare a românilor, de eliminare a noastră de pe acest teritoriu foarte bogat și cu un cadru natural minunat, numit de aceea și „Gădina Maicii Domnului”?!

   Anul 2011 2002 1992 1977 1966 1956 1948
populația (milioane) 20,1 21,6 22,8 21,5 19,1 17,5 15,8

Ca urmare, Partidul Socialist Român declară, foarte clar, că cei care conduc România capitalistă reinstaurată prin lovitura de stat din decembrie 1989, prin distrugerea deliberată și sistematică a poporului român și a României, au săvârșit și săvârșesc o abobinabilă crimă, numită GENOCID.

O publicație din zilele trecute a transmis informația conform căreia anul trecut, 2016, numărul copiilor români care s-au născut în străinătate este mai mare decât a celor care s-au născut în țară. Ce alt exemplu ne mai trebuie pentru a demonstra că timp de aproape trei decenii am fost conduși de criminali care ar trebui să fie condamnați pentru genocid?

Mai mult, după ce ne-au înstrăinat capitalul românesc în valoare de multe mii de miliarde de dolari sau euro, România, care în 1990 avea în visteria ei, plus cranțe acordate altor state în valoare totală de peste 20 miliarde de dolari, a ajuns acum să aibă împrumutri de peste 100 miliarde de euro.

Asta e România capitalistă, iar noi, oamenii cinstiți și muncitori, cei care am construit România, cu care în urmă cu numai 3 decenii ne mândream, primim lecții de la capitaliștii, cărora le putem atribui, în parte sau la pachet, în funcție de individ, calitățile de Incompetent, Impostor, Iresponsabil, Hoț, Criminal sau Infractor. Ca să înțelegem bine că ei sunt conștienți de condamnabilele lor isprăvi, vă informăm că au scos din codul penal o serie de fapte care i-ar incrimina, printre care, ca să precizez numai una, „subminarea economiei naționale”!.

România capitalistă face uz de termeni, care se află într-o totală contradicție cu realitatea: se spune că trăim într-o societate democratică, în condițiile în care ea este total antidemocratică; suntem intoxicați cu ideea statului de drept, în condițiile în care tot ei se vaietă că nu există o reală separare a puterilor în stat și, mai mult, tot ei au ajuns la concluzia că trăim într-un stat represiv și mafiot; că în 1989 a fost revoluție în condițiile în care avem toate datele loviturii de stat și multe, multe altele.

În aceste condiții, dar și în situația în care instaurarea capitalismului în România postdecembristă a fost primită de majoritatea românilor cu multă rezervă și, în același timp, ca pe un dat de la „Cel de Sus!”, sub diferite denumiri și împotriva multor demersuri „legale” și ilegale ale celor care conduc destinele României capitaliste și împotriva numeroaselor acțiuni mediatice criminale la adresa oricărei încercări de promovare a intereselor cetățeanului de rând, ale românilor și ale României, de apărare a independenței, suveranității și unității naționale, Partidul Socialist Român a reușit să se mențină pe scena politică, dar pentru a se impune electoral avem obligația să stabilim, cât se poate de clar,

 

 

 

 

MISIUNEA PARTIDULUI SOCIALIST ROMÂN

ÎN ACTUALA ROMÂNIE CAPITALISTĂ!

 

Atunci când se dorește stabilirea unei misiuni se pornește de la fixarea obiectivului pe care urmărești să-l înfăptuiești, după care trebuie să cauți răspunsuri la mai multe întrebări: Ce?, Pentru cine?, Cu cine?, Cu ce? Unde?, Când?, Cum? sau De ce?

Obiectivul Partidului Socialist Român este stabilit cu toată claritatea în Programul partidului, care, din păcate, nu este cunoscut prea bine de membrii Comitetului Național, ca să nu mai spunem de membrii partidului nostru sau de alți cetățeni ai României.

Pentru cine s-a angajat Partidul Socialist Român să facă politică?

Partidul Socialist Român este singurul partid care, încă de la începuturile sale, din 1990, și-a propus ca prin politica pe care o face să reușească obținerea unui nivel de trai în reală creștere pentru fiecare cetățean, în condițiile garantării tuturor drepturilor și libertăților cetățenești într-o Românie independentă, suverană, unitară și armonios dezvoltată care asigură toate condițiile pentru a-i face pe români să se simtă stăpâni în țara lor, să fie respectați pe toate meridianele lumii și să fie mândri că sunt români.

Pentru a realiza acest extraordinar obiectiv avem obligația să răspundem la întrebările de mai sus.

Pentru cine facem noi politică? Pentru oameni. Este adevărat că toate partidele declară că fac politică pentru oameni, dar politica lor este numai declarativă și mincinoasă, în esență, toate partidele capitaliste fac politica interesului personal al liderilor și al structurilor mafiote pe care le reprezintă.

Pornind de la faptul că OMUL este elementul central al politicii noastre, nu ne rămâne decât să facem o listă cu problemele pe care trebuie să le rezolvăm împreună cu oamenii și pentru oameni.

Într-o primă fază ne putem rezuma numai la, asigurarea unui nivel cât mai înalt de educație, crearea tuturor condițiilor pentru ca fiecare om să-și poată câștiga veniturile prin muncă, asigurarea unei locuințe adecvate pentru fiecare cetățean și o asistență medicală de calitate pentru fiecare dintre noi. Dacă privim în trecutul recent vom observa că toate aceste cereri au fost satisfăcute în România socialistă prin învățământ de calitate și gratuit, prin garantarea unui loc de muncă fiecărui cetățean în domeniul în care este pregătit, prin asigurarea unei locuințe pentru fiecare familie și a unei asistențe medicale de calitate și gratuită. Automat, apare o altă întrebare: Dacă atunci s-a putut de ce nu s-ar mai putea și acum?! Evident, răspunsul nu poate fi decât afirmativ! Faptul că astăzi toate aceste valori sunt ignorate și călcate în picioare, nu demonstrează decât că politica, extrem de dușmănoasă, a partidelor capitaliste instaurate la putere după decembrie 1989 (PNL, PSD, PDL, PNȚCD, UDMR, PC, UNPR etc), a produs, la modul cel mai conștient,  un dezastru național.

Ce ar trebui să schimbăm în comportamentul nostru, al românilor, pentru a demara acest proces de normalizare a vieții noastre economice și sociale?

În primul rând, să stabilim un set de principii căruia să-i subordonăm comportamentul nostru și toată activitatea pe ca o desfășurăm. În acest sens am să prezint numai câteva principii:

 1. Proprietatea trebuie să aparțină numai celor care au obținut-o prin muncă cinstită;
 2. Veniturile să fie obținute în funcție de cantitatea, calitatea și importanța socială a muncii depuse;
 3. Bogățiile solului, subsolului, apelor teritoriale și apelor cu potențial energetic sunt în proprietatea publică a statului și nu se înstrăinează;
 4. Principala calitate a statului este aceea de proprietar pe toate proprietățile create de poporul român;
 1. Conștientienți fiind că proprietatea este cea care îi dă capacitatea proprietarului de a lua hotărâri, ne pronunțăm total împotriva oricărei înstrăinări de active sau proprietăți ale statului fără aprobarea proprietarului, adică a poporului român;
 2. Proprietatea generează cele mai mari profituri și, ca urmare, ne pronunțăm împotriva înstrăinării proprietăților statului, ale poporului român;
 3. Având în vedere că motorul înstrăinării proprietăților statului a fost pornit ca urmare a ideii că „Statul este prost administrator”, Partidul Socialist Român afirmă foarte clar că Statul nu este administrator, Statul este proprietar și noi, românii, trebuie să învățăm să ne comportăm ca niște proprietari care își apără permanent proprietatea;
 4. Președintele, primul-ministru, miniștrii, parlamentarii, prin modul în care legiferează, primarii și toți conducătorii unităților, instituțiilor și autortăților statului sunt administratori și trebuie să răspundă material și penal pentru o eventuală administrare incompetentă sau frauduloasă;
 5. Toate proprietățile statului român înstrăinate fără aprobarea proprietarului, a poporului român, sunt considerate ilegale și, ca urmare, trebuie să revină la adevăratul proprietar.

După ce am enumerat numai aceste, câteva, principii, trebuie să răspundem la foarte importantele întrebări:

Cu cine și cum o să reușim în actualele condiții, total neprielnice?!

Stimați colegi,

Personal, în nenumărate rânduri, am afirmat că membrii Partidului Socialist Român, dumneavoastră, în special, pentru că v-ați înrolat din convingere în această luptă pe care o ducem împotriva celor care au jefuit și distrus România, sunteți niște eroi ai neamului românesc. Dar nu e de ajuns! Dumneavoastră sunteți primii care înțelegeți foarte bine că posibilitățile noastre de manifestare sunt destul de limitate și, ca urmare, vă este greu să întrezăriți vreo speranță! Eu sunt convins că Dumneavoastră rămâneți pe aceleași poziții și, în plus, vă informez că avem motive reale să fim optimiști din următoarele rațiuni:

– în ultimul timp sunt tot mai mulți oameni nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în societate, nemulțumiți de capitalism și de capitaliști;

– mulți dintre concetățenii noștri, care timp de aproape trei decenii au suportat toate nenorocirile, în tăcere, acum au început să vorbească despre dezastrul actual și, mai mult, vorbesc despre timpurile bune trăite în România socialistă;

– suntem favorizați de profilul politic și de ideile socialiste pe care le împărtășim, pentru că, spre deosebire de toate celelalte partide ai căror membrii trebuie să mintă fără întrerupere, tot ceea ce trebuie să spuneți Dumneavoastră este numai adevărul. La acest capitol, avem nevoie de o înțelegere mai bună și mai completă a programului și ideilor noastre socialiste și, în special, de mai mult tupeu în transmiterea lor,

– dar, cel mai important lucru pe care vreau să vi-l transmit, este faptul că a apărut o nouă generație de tineri foarte bine orientați și formați politic, pe care o să-i cunoașteți în cel mai scurt timp.

Ce avem de făcut?

– În primul rând să nu dezarmăm,

– în al doilea rând să încercăm să răspândim ideile noastre socialiste cât mai mult și

– în al treilea rând să învățăm să combatem cu mai multă fermitate propaganda hoților și a trădătorilor de țară care conduc destinele României capitaliste. Ei nu au cu ce se lăuda, Noi avem. Noi am construit, ei au furat și distrus. Totul depinde numai de noi.

– În al patrulea rând se impune mai multă organizare, mai multă implicare și o comunicare mai bună între noi și a noastră cu ceilalți concetățeni.

În sprijinul afirmației referitoare la tânăra generație comunistă, vă informez că în ultimul timp am plăcerea să fiu interpelat de tot mai mulți tineri, foarte bine documentați și cu convingeri comuniste ferme care vor să se implice în mișcarea socialistă.

Având în vedere că Plenara noastră de azi își propune să hotărâm asupra convocării Congresului Partidului Socialist Român, la începutul lunii octombrie 2017, și asupra unui program de măsuri care să facă din acest Congres un moment foarte serios de lansare a partidului pe scena politică românească, Vă propun ca tema pe care o avem astăzi în dezbatere,

ROMÂNIA CAPITALISTĂ

ÎN VIZIUNEA PARTIDULUI SOCIALIST ROMÂN

ȘI MISIUNEA PARTIDULUI SOCIALIST ROMÂN ÎN ACTUALA ROMÂNIE CAPITALISTĂ,

pentru că este foarte importantă pentru partidul nostru, care-și dorește să facă o serie de clarificări programetice, să fie tema principală și a Congresului.

În plus, vă informez, că în această vară, un colectiv al partidului nostru se angajează să lucreze de așa manieră încât, în final, să realizăm o carte, cu acest titlu, din care să rezulte, pe lângă multiplele aspecte critice la adresa României capitaliste, cel mai explicit PROGRAM SOCIALIST DE GUVERNARE, carte pe care să o avem fiecare dintre noi, să o citim, să învățăm ce scrie în ea și, în felul acesta, să reușim să transmitem același mesaj socialist. Totodată, de fiecare dată când stați de vorbă cu cineva, cartea care constituie suportul material al ideilor și valorilor noastre socialiste, trebuie folosită, fără prea multe comentarii, ca document de mare valoare și, în felul acesta, să o folosim ca pe un element de atragere a celor care au, cu adevărat, convingeri socialiste. În acest sens vă informez că, împreună cu George, fratele meu, am făcut mare parte din documentare, iar astăzi lansez chemarea tuturor membrilor Comitetului Național să ni se alăture cu alte materiale, idei sau propuneri. Acest document, care va avea câteva sute de pagini, ar trebui să fie multiplicat în mii și zeci de mii de exemplare. Dacă vom reuși acest lucru, cu siguranță, succesul electoral va fi de partea noastră!

Vă mulțumesc!

06 mai 2017

Constantin ROTARU

 

BExC

Miercuri, 22 iunie 2016, ora 17,00

 1. Aprobarea ordinei de zi a Plenarei
 2. Sarcini concrete pentru fiecare membru al BExC
 3. Stabilirea colectivului de lucru
 4. Propuneri de candidaturi pentru parlament
 5. Ștafeta TRICOLORULUI

   

BExC

Luni, 27 iunie 2016, ora 17,00

 1. Analiza departamentelor BExC
 2. Prezentarea materialelor
 3. Prezentarea propunerilor de modificare a Programului și Statutului PSR
 4. Profilul parlamentarului socialist

JUDEȚELE CARE N-AU AVUT LISTE DE CANDIDAȚI

 1. Raport privind structura Organizației județene … a PSR
  1. numărul membrilor PSR, pe organizații,
  2. numărul organizațiilor:
 1. comunale (nominal)
 2. orășenești (nominal)
 • Municipale (nominal)
  1. Membrii Comitetului Județean cu toate datele personale (în tabel, pe primele locuri vor fi înscriși membrii BexJ)
 1. Raport privind activitatea membrilor Comitetului Național din județul …
 2. Informare cu privire la cauzele care au determinat neparticiparea la alegeri.
 3. Propuneri privind îmbunătățirea activității PSR în județul …
 4. Propuneri de candidați pentru alegerile parlamentare
  1. CV,
  2. Tabel cu toate datele,
  3. Referat al BExJ

JUDEȚELE CARE AU AVUT LISTE DE CANDIDAȚI

 1. Raport privind structura Organizației județene … a PSR
  1. număr de membri:
  2. organizații:
   1. comunale (nominal)
   2. orășenești (nominal)
 • Municipale (nominal)
 1. Membrii Comitetului Județean
 2. Consilierii locali din județ
 1. Raport privind activitatea membrilor Comitetului Național din județul …
 2. Informare cu privire la desfășurarea alegerilor locale din județul …
 3. Propuneri privind îmbunătățirea activității PSR în județul …
 4. Propuneri de candidați pentru alegerile parlamentare
  1. CV,
  2. Tabel cu toate datele,
  3. Referat al BExJ

 

 

 

 

 

 

PLENARA PSR

 

 1. ORDINEA DE ZI:
  1. Analiza alegerilor locale 2016 – învățăminte și soluții

Constantin ROTARU

 1. Plan de muncă pentru semestrul al II-lea,

Ion IACOV

 1. Program de măsuri privind pregătirea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare
 2. Profilul parlamentarului socialist
 3. Propuneri de modificare a STATUTULUI și a PROGRAMULUI PSR

Constantin ROTARU, Lucia STANCIU

 1. Măsuri organizatorice:
  1. Sancțiuni,
  2. Eliberări din:
   1. CN :
    1. Găinaru Tiberiu,/c Brehoiu Marina,/i Băutu Ștefan,/c Bumbescu Rodica,/i Petrescu Rodica,/i Coană Ion, Mărăcine Gheorghe,
    2. Mihalca Ana, Stănia Gheorghe
 1. CCAED : Verebei Grigore
 2. CCRCF : TILEA DOINA Maria,
 3. CD : BREHOIU MARINA, Stănia Gheorghe
 4. BExC
 • Cooptări:
  1. CN : Roman Rodica Dorina, Nae Emil, Balog Andrei – Bobâlna CJ, Călin Florian – Verbița DJ, Tilea Ion – Vulcan HD, Radu Roncea, Ciobotaru Nicu
  2. CD : Radu Roncea, Remus-Florin Mănoiu, Carmen Petroșel, Roman Rodica Dorina, Nae Emil, Dima Petrică, Pâslă Marcela
  3. BExC: Dima Petrică,

 

 1. PARTICIPANȚI:
  1. Membrii Comitetului Național,
  2. Consilierii locali aleși,
  3. 3-5 membri din rândul
   1. candidaților la alegerile locale
   2. propuneri pentru alegerile parlamentare
 • propuneri pentru alegerea în Comitetul Național
 1. NOTĂ:

Propunerile sunt luate în calcul numai dacă sunt însoțite de:

Curriculum vitae,

Datele personale, conform tabelului,

Referat aprobat în BExJ

 1. MATERIALE :
  1. Mapa cu materialele plenarei
  2. Listele pentru semnături
  3. Cartea alesului local
  4. Legea 208 – ALEGERI PARLAMENTARE
 1. STAND VANZARE:
  1. Documente pentru evidența organizatorică și financiară
   1. Adeziuni
   2. Caiet de evidență a membrilor
 • REGISTRU UNIC pentru evidența membrilor de partid la nivelul fiecărui județ și a Municipiului București,
 1. Carnete de partid
 1. Documente pentru evidența financiară
  1. Chitanțier
  2. Registru de casă
 • NIR
 1. Ziarul – SOCIALISTUL
 2. Cărți
  1. CR, DS, MB, VȘ, GR
 3. Fanioane (PSR + RO) + suport
 4. Stegulețe (PSR + RO) + suport
 5. Drapele PSR + RO
 6. Magneți
 7. Insigne

Mihaela UȚANU și Manuella + Ionela + Nușa

 1. COLECTIV DE LUCRU
  1. Rodica Roman
  2. Mihaela Uțanu
  3. Manuella Ungureanu
  4. Cătălin Boștinescu
  5. Paul Marinescu
  6. Ghiță Dragoș
 2. mm

BExC

Vineri, 01.iulie 2016, orele 16,00

 1. Informare cu privire la pregătirea plenarei:
  1. Convocare,
  2. Sala,
  3. Materiale,
  4. Responsabili.
 2. Aprobarea materialelor
  1. Analiza,
  2. Profilul parlamentarului socialist,
  3. Plan de muncă.
 3. Aprobarea măsurilor organizatorice:
  1. Sancțiuni,
  2. Eliberări,
  3. Cooptări,
  4. Convocarea Congresului PSR.

 

Modificarea STATUTULUI și PROGRAMULUI PSR

Președinte de onoare/fondator

Sancțiuni

Comunicare online

Teleconferințe

Conferințe de presă online

 

 

 

A N A L I Z A

ALEGERILOR LOCALE 2016 – ÎNVĂȚĂMINTE ȘI SOLUȚII

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN, după o lungă perioadă de multiple transformări și de luptă pentru existența sa pe eșicherul politicii românești, a participat la aceste alegeri locale insuficient pregătit.

Cu structuri organizatorice îmbătrânite și obosite și cu o legislație sufocantă, organizațiile noastre județene s-au dovedit total depășite de cerințele minime necesare pentru participarea la alegeri.

A fost o perioadă prea lungă în care ne-am consumat energia numai pentru a exista pe scena politică românească și, din păcate, am rămas, cu toții, repetenți la construcția de partid. O perioadă caracterizată printr-o evidentă lipsă de preocupare pentru  înscrierea de noi membri în partid și pentru ținerea adunărilor generale.

Activitatea organizațiilor noastre locale și județene s-a redus, de cele mai multe ori, la discuții individuale și întâmplătoare dintre președintele orgnizației județene și unii membri sau simpatizanți ai partidului nostru, care, de cele mai multe ori, s-au erijat în sfătuitori politici, din păcate, de prea multe ori, luați în seamă.

Lipsa organizațiilor la nivel local și lipsa unor structuri viabile la nivel județean, explică, în cea mai mare parte, rezultatele foarte slabe pe care le-am înregistrat la aceste alegeri.

Ce poate fi mai convingător decât faptul că cea mai mare parte dintre membrii organelor noastre de conducere, începând cu unii membri ai CN și chiar ai CD până la unii președinți ai organizațiilor județene, nu fac parte din nicio organizație de partid? Ce pretenții poți avea atunci când stăm de vorbă cu unii membri ai partidului nostru care spun că sunt președinți de organizație, dar organizația respectivă nu are niciun membru?

Știm cu toții condițiile foarte vitrege în care ne desfășurăm activitatea politică: nu avem sedii, nu avem bani, principalele canale mediatice ne sunt ostile și, în plus, parcurgem și o perioadă în care electoratul este supus unor intense acțiuni de  spălare a creerelor.

Dacă am avut toată dispoibilitatea să înțelegem neputința unora dintre noi, totuși, trebuie să dăm un serios vot de blam președinților care ne-au dezinformat cu privire la depunerea listelor de candidați, pentru ca în final, să constatăm că nu era adevărat. Ăsta este un lucru forte grav. Socialiștii sunt, prin excelență, oameni cinstiți, oameni care luptă pentru adevăr și dreptate, ceea ce înseamnă că nu avem voie să tolerăm asemenea atitudini.

Stimați colegi,

Rezultatul alegerilor locale, din orice punct de vedere ar fi privit, este catastrofal. Am avut un număr foarte mic de candidați și am obținut un număr inimaginabil de mic de consilieri locali. În plus, avem prea multe organizații județene care n-au reușit să depună nici măcar o listă de candidați.

Dacă am privi lucrurile din afara partidului, din postura omului neimplicat, chiar dacă este membru al partidului nostru, această situație este inexplicabilă.

Sunt convins, însă, că pentru cei care au depus și numai o listă de candidați lucrurile sunt ceva mai clare.

De ce suntem în această situație?

Sunt cauze obiective, dar și cauze subiective.

Legislația este părtinitoare pentru candidații celor două mari partide și, în plus, este generatoare a unei birocrații sufocante,

lipsa mijloacelor financiare necesare unei bune desfășurări a campaniei electorale

și, mai ales, banii, cerbicia, profesionalismul electoral și rafinamentul în denaturarea rezultatului electoral de care dispun primarii în funcție,

sunt numai câteva dintre cauzele obiective care ne-au îndepărtat de aceste alegeri. Cu siguranță, avem capacitatea să le înțelegem, dar avem obligația să găsim soluțiile necesare pentru a reuși să le surmontăm.

Totuși, înțelegând aceste cauze obiective, nu putem trece peste lipsurile, mai mult decât vizibile, care au ieșit în evidență și la aceste alegeri.

S-a văzut foarte clar că suntem în mare suferință la capitolele:

 • membri de partid,
 • organizații de bază,
 • organizații locale,
 • trăire a vieții de partid,
 • calitatea membrilor aleși în organele de conducere ale partidului,
 • calitatea candidaților noștri,
 • cunoașterea programului politic al partidului nostru,
 • cunoașterea legislației electorale sau
 • abordarea cu profesionalism a competițiilor electorale.
 • spirit revoluționar și
 • spirit de sacrificiu

Sunt probleme foarte importante care trebuie să fie rezolvăte în cel mai scurt timp de toate structurile de conducere aflate la toate nivelulrile partidului.

Faptul că am înțeles greutățile pe care le întâmpinați în munca de partid, că am trecut cu vederea peste multe lipsuri din activitatea multora dintre noi, că am fost mai mult decât toleranți cu lipsa de implicare a unora, că nu am taxat deloc superficialitatea manifestată de prea multe ori, dovedește, din plin, că a fost o greșeală a noastră, a tuturor.

În plus, se mai impune încă o precizare. Sunt prea multe momente în care primim lecții de la unii colegi ai noștri care nu fac nimic. Chiar dacă, la o primă vedere, ne lasă impresia că au dreptate, nu trebuie să mai tolerăm asemenea atitudini. Cu toții trebuie să învățăm să privim lucrurile, mai întâi, autocritic și, numai după aceea, critic.

Sunt foarte mulți dintre dvs. care, de-a lungul timpului, și-au manifestat nemulțumirea că centru nu reușește să de-a un semnal real. De acord, dar trebuie să înțelegeți că centru nu poate da niciun semnal dacă nu avem o bază pe care să ne sprijinim.

Și noi, la nivel central, ne confruntăm cu o serie de probleme mult mai complexe decât la nivelul județelor.

Prima și cea mai gravă este lipsa activității la nivel teritorial,

Lipsa unor organizații de partid viabile din care să putem recruta cadre de partid cu reale calități de manifestare politică,

Lipsa susținerii financiare. Nicio organizație județeană nu a depus niciodată vreun leu din cotizația încasată, așa cum prevede statutul.

Cu toate lipsurile pe care le-am înregistrat în aceste alegeri, vreau să scot în evidență și câteva aspecte care merită aprecierea noastră.

Apreciez foarte mult efortul făcut de Organizațiile Gorj și Hunedoara. Știu ce a însemnat pentru gorjeni să depună liste de candidați în 23 de circumscripții și ce a însemnat competiția electorală, în alianță, pentru hunedoreni. Că nu au reușit mare lucru, este adevărat, dar efortul lor a fost foarte mare și, cu siguranță, el nu a fost făcut degeaba, el poate fi valorificat în perioada următoare.

Apreciez faptul că la București am reușit să adunăm un mic grup de entuziaști socialiști care au fost extraordinari, începând cu efortul de strângere a peste 50.000 de semnături, continuat cu asumarea candidaturilor și cu acțiunile organizate pentru a face cât mai bine cunoscut electoratului bucureștean partidul nostru. A fost pentru prima dată când nu a trebuit să mă zbat singur să apar în emisiunile televizate. Am fost foarte mulțumit când i-am văzut la NAȘUtv, la ESTRADAtv, la DIGI24 tv, la TVR1 și TVR2. În plus, chiar dacă au fost pentru prima dată la o televiziune, s-au comportat foarte bine. Felicitări comisarului Dima Petrică, doamnei Rodica Roman, doamnei Carmen Petroșel și colegului lor Paul Marinescu!

Cu siguranță, ei ar fi reușit un rezultat mult mai bun dacă nu ar fi fost un grup de membri ai partidului din sectorul 3, unii dintre ei membri ai Comitetului Național al PSR, care au făcut tot felul de jocuri pentru a ne împiedica să participăm la aceste alegeri. Dacă nu ar fi fost ei, cu siguranță, am fi avut liste de candidați în toate circumscripțiile electorale din București Așa se întâmplă când, în loc să-ți canalizezi toată energia în lupta cu adversarul politic, ești pus în situația de a o consuma, fără rost, în luptele interne din partid.

Marea noutate a acestor alegeri a fost legea finanțării partidelor politice care ne-a băgat într-o birocrație sufocantă. Știm și, în același timp, înțelegem foarte bine greutățile pe care le-ați întâmpinat în găsirea mandatarului financiar, în asigurarea banilor pentru a-l plăti și, în mod deosebit, în multe cazuri, în colaborarea cu mandatarul financiar. Cele mai negre colaborări cu mandatarii financiari, așa cum s-a văzut de la București, au fost la Gorj și la Cluj. Atenție! Și la următoarele alegeri vom fi obligați să avem mandatari financiari, fapt pentru care vă rugăm să luați toate măsurile încă de pe acum. Căutați experți contabili cu care să puteți lucra.

La acest capitol, vă rog să-mi dați voie să o felicităm pe doamna Gabriela Tudor care a înțeles foarte bine ce trebuie să facă pentru a ajuta organizațiile noastre județene și pe mandatarii județeni să înțeleagă prevederile legale și să le pună în practică, de așa natură încât, în final, să obținem certificarea Autorității Electorale Permanente de participant la aceste alegeri. Doamna Gabriela Tudor și-a sumat această sarcină, s-a pregătit foarte bine și a lucrat zi și noapte pentru a se achita de ea cu succes. Felicitări!

Stimați colegi,

De-a lungul timpului, m-ați auzit afirmând că Dumneavoastră, prin convingerile pe care le aveți, prin valorile și principiile socialiste pe care le promovați și le apărați, chiar și prin activitatea pe care o desfășurați, așa cum e ea, sunteți niște oameni care merită tot respectul și, în comparație cu reprezentanții celorlalte partide politice, sunteți niște eroi. Și acum am aceeași părere, dar în actualele condiții politice e absolută nevoie să facem mai mult, să ne ridicăm la înălțimea valorilor și principiilor socialismului.

Alegerile au trecut, rezultatele sunt supărătoare! Nu ne mai rămâne decât un singur lucru, să învățăm din lipsurile și greșelile făcute și să încercăm, cu toții, să fim mai buni în confruntările următoare.

Ca urmare, voi încerca să vă supun atenției câteva dintre obiectivele politice pe care trebuie să le avem în atenție pentru perioada următoare.

Nu sunt multe, dar sunt esențiale.

 1. Reactivarea primirilor în partid, în special, din rândul tinerilor;
 2. Înmânarea carnetelor de partid la toți membri de partid;
 3. Actualizarea evidenței membrilor de partid;
 4. Înființarea de organizații de bază la nivelul fiecărei secții de votare;
 5. Înființarea de organizații la nivelul tuturor județelor;
 6. Convocarea adunărilor generale de dare de seamă și alegeri în toate organizațiile de partid;
 7. Convocarea adunărilor generale sau conferințelor județene de dare de seamă și alegeri;
 8. Alegerea celor mai buni și mai activi membri de partid în organele de conducere ale partidului;
 9. Creșterea nivelului de pregătire politică, legislativă și electorală a membrilor de partid;
 10. Participarea la alegerile parlamentare cu liste complete la nivelul tuturor județelor.

Atenție!

Termen, cu o singură excepție, până la sfârșitul anului 2016.

Excepția? Punctul patru, înființarea de organizații de bază la nivelul fiecărei secții de votare. Înțelegem că este imposibil de realizat într-un timp atât de scurt și, de aceea, vă propun să acceptați, pentru acest an, să facem organizații de bază la nivelul a cel puțin o treime din numărul secțiilor de votare.

          Pentru a reuși, avem nevoie de oameni de calitate și de o bună organizare.  Avem nevoie de oameni cu ferme convingeri socialiste și cu spirit revoluționar, oameni care cunoasc foarte bine programul partidului nostru pentru că numai așa putem reuși să transmitem un mesaj socialist unitar.

Din punct de vedere organizatoric?

Trebuie să urmărim ca fiecare membru de partid să facă parte dintr-o organizație de bază (formată din minim 5 membri de partid, pe cât se poate, pe fiecare secție de votare) și dintr-o organizație locală (pe comuă/oraș/ municipiu/sector).

Președinții organizațiilor de partid fac parte, automat, din organul de conducere ieraric superior, ceea ce înseamnă că alegerea lui trebuie să fie confirmată prin alegerea în organul de conducere ieraric superior.

Alegerea unui membru de partid într-o funcție de conducere, indiferent de nivelul ei, se face numai prin votul membrilor organizației de bază, organizației locale sau comitetului județean.

Propunerile pentru alegerea unui membru într-un organ de conducere al partidului se fac numai în baza votului dat de organul de conducere al organizației din subordine. Fiecare propunere trebuie să fie însoțită de un referat justificativ în care să fie enumerate atuurile care stau la baza ei.

Facem acestă pledoarie din dorința de a înțelege că numai printr-o bună organizare a activității noastre politice, printr-o selecție corespunzătoare a cadrelor noastre de conducere, printr-o responsabilizare și mobilizare a tuturor membrilor de partid putem să dăm un semnal convigător.

Stimați colegi,

Peste numai câteva luni vor avea loc alegerile parlamentare. Într-o oarecare măsură, lucrurile se simplifică, dacă avem în vedere că, de această dată, se fac pe liste de candidați, o listă la nivelul întregului județ. Asta nu înseamnă că ne va fi mai ușor decât la alegerile locale. Și de această dată avem obligația de a strânge semnături și de a avea mandatar financiar la nivelul fiecărui județ.

Ca urmare, fiecare dintre dvs. trebuie să citiți foarte bine legea alegerilor parlamentare, să ne comunicați propunerile de candidați pentru județul dvs., dar și pentru județele vecine, să rezolvați problema cu mandatarul financiar și să strângeți semnăturile necesare pentru participarea la aceste alegeri.

Atenție!

Cine nu participă la strângerea semnăturilor va fi exclus din partid.

Astăzi am fi vrut să plecați acasă cu listele pentru strângerea semnăturilor de la susținători, dar prevederile legii alegerilor parlamentare sunt contradictorii și nu ne permitem să vă dăm ceva ce nu e bine legiferat pentru că ne-am pune în situația de a fi obligați să le refacem.

Este primul an în care competitorii electorali sunt obligați să strângă semnături de la susținători și în care suntem obligați să avem mandatar financiar în toate județele. E clar, pentru județele care au avut liste de candidați la alegerile locale va fi mai ușor, experiența acestora le va fi de mare folos.

Avem două lucruri de făcut în cel mai scurt timp: să stabiliți o listă de candidați și să găsi câte un membru de partid pentru fiecare secție de votare. Această performanță trebuie să fie urmată de preocuparea organizațiilor județene pentru ridicarea nivelului politic al candidaților și al reprezentanților noștri.

Performanța nu se poate obține fără convingeri socialiste ferme, fără entuziasm, fără responsabilitete, fără spirit revoluționar, dar și fără spirit de sacrificiu. Sarcina noastră, a tuturor, este aceea de a antrena cât mai mulți tineri în această competiție pentru că numai ei sunt în stare să aducă plusul de energie de care avem nevoie.

Partidul Socialist Român are atuuri insurmontabile față de toate celelalte partide. Adevărul este de partea noastră. Nu ne rămâne decât să-l folosim. Singura noastră obligație este aceea de a-l rosti. În plus, trebuie să învățam să spunem adevărul, să fim convingători.

Biroul Executiv Central va avea o misiune foarte grea în perioada următoare. Pe lângă faptul că va lua măsurile necesare pentru îmbunătățirea comunicării cu organizațiile județene și cu mass-media, că va coordona toată activitatea preelectorală și electorală, având în vedere că ideile socialiste trebuie să fie, în permanență, întreținute și regândite în contextul în care trăim, are și sarcina ca, în cel mai scurt timp, să rotunjească mesajul nostru socialist care ne va călăuzi în aceste alegeri.

Trecem printr-o perioadă extrem de confuză. După ce reușisem să fim singurul partid socialist din România, acum, după adoptarea legii care permite formarea unui partid cu 3 membri, suntem în situația de a coexista împreună cu alte multe partide socialiste și, mai nou, comuniste.

Sunt propuneri referitoare la tot felul de alianțe politice. Dacă ne luăm după denumiri, cel puțin cu aceste partide, nu ar trebui să existe nicio reticență. Important e să avem cu cine discuta. Este una dintre principalele sarcini care-i revine BExC, și numai BExC, pentru perioada următoare.

În final, vă informez că în toamna acestui an urmează să convocăm Congresul Partidului Socialist Român, un eveniment foarte important pe care trebuie să-l pregătim foarte bine. Până atunci, principala sarcină care vă revine este aceea de convocare a adunărilor generale la toate organizațiile locale și a conferințelor județene. Așteptăm graficul de ședințe de la dumneavoastră.

Dacă vrem să impunem valorile și principiile socialiste în România de azi, trebuie să ne schimbăm modul de gândire și de acțiune.

Sunt convins că fiecare dintre noi va face mai mult pentru partid în următoarea perioadă și împreună, până la urmă, vom reuși.

Mult succes!

 

București, 02 iulie 2016

Plenara Comitetului Național al

Partidului Socialist Român

 

 

 

 

 Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.