• 17/06/2024 2:36 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Scrisoare deschisă adresată Prefectului Județului GALAȚI

Bypas-admin

apr. 22, 2018

Domnule PREFECT,

downloadComitetul Județean Galați al Partidului Socialist Român, constatând cu mâhnire și justificată indignare faptul că, în continuare, soarta industriei și a comunității gălățene este jucată la ruleta intereselor supranaționale și că guvernele cu alonjă hegemonistă care acompaniază corporațiile transnaționale vor lovi, din nou, de această dată în resturile industriei metalurgice românești, consideră că toate Guvernele României postdecembriste sunt responsabile și se fac vinovate pentru actuala situație a Combinatului Siderurgic Galați.

Guvernele României din ultimul sfert de secol, stimulate de pretențiile și lăcomia străinilor, au spulberat industria construită cu multe sacrificii și cu multă sudoare de poporul român. Cuvintele folosite sunt de-a dreptul duioase dacă le asociem realității brute care ne este impusă. Este de ajuns să ne amintim că înainte de 1989 numărul de salariaţi ai combinatului era de peste 40.000 (întreaga platformă siderurgică, incluzând unităţile industriale conexe, număra peste 50.000 de angajaţi!), la privatizare, în 2001, după ce Combinatul Siderurgic de la Galaţi a fost jefuit de sutele de firme căpuşă conduse din umbră de cei mai importanţi oameni de afaceri din România şi de policienii de prim-plan, ieşeau de pe porţile combinatului 27.000 de salariaţi, pentru ca, azi, ArcelorMittal Galaţi, companie privată, să mai aibă doar aproximativ 5.400 angajaţi. Producţia de oţel record, peste 8,5 milioane de tone, în valoare de circa 7,2 miliarde de dolari, a fost atinsă în anul 1988, în timp ce azi ne este jenă să notăm valorile foarte mici pe care le realizează. Să nu mai vorbim de faptul că mai mult de 50% din combinat a fost demolat.

Domnule Prefect, sunteți reprezentantul guvernului în teritoriu și, în calitatea pe care o aveți, vă cerem dumneavoastră și guvernanților să lucrați primordial pentru interesele comunității gălățene și ale poporului român. Combinatul Siderurgic Galați este un obiectiv economic de importanță strategică. Dacă va fi administrat în cel mai responsabil mod acest combinat poate furniza produse extrem de necesare economiei naționale, poate oferi locuri de muncă pentru câteva zeci de mii de gălățeni și, în consecință, poate să aducă venituri impresionante la bugetul local și central al statului român.

Nu vrem să mai auzim bazaconii de genul „statul este prost administrator”. Statul nu este  administrator, administrator este o persoană fizică sau juridică, persoană care trebuie să răspundă material sau penal pentru o eventuală administrare incompetentă sau frauduloasă. Administratori sunt guvernanții, sunt toți conducătorii unităților, instituțiilor și autorităților locale și centrale ale statului. Administrator este Președintele României, Administrator sunteți și Dumneavoastră Domnule Prefect.

Principala calitate a statului, este, acolo unde mai este cazul, aceea de proprietar. Adevărații proprietari sunt românii, iar administratorii trebuie să înțeleagă că sunt în slujba proprietarilor. Din păcate, românii nu conștientizează că au această extraordinară calitate, dar, să nu ne amăgim, ușor, ușor își vor reveni.

În calitatea pe care o aveți, vă rugăm să acționați pentru a determina Guvernul să desecretizeze contractul prin care a fost privatizat combinatul. Nu există niciun temei legal în baza căruia administratorii să-și permită secretizarea unor asemenea date față de proprietar. A fost vândut un activ public, nu un bun aflat în proprietatea personală a vreunui ministru.

Având în vedere că privatizarea a generat reducerea masivă a locurilor de muncă și distrugerea cu premeditare a combinatului, considerăm că a sosit momentul să evaluați cu maximă seriozitate anunțul privind o potențială nouă înstrăinare a combinatului și, în consecință, vă cerem să demarați demersurile necesare pentru readucerea lui în proprietatea statului român.

Dacă va fi recuperat în proprietatea statului, a românilor și dacă va fi gestionat cu responsabilitate, Combinatul Siderurgic Galați va putea redeveni emblemă a industriei românești și va putea concura eficient pe piețele internaționale.

Vă asigurăm că cei peste 5 000 de salariați care mai sunt la combinat vă așteaptă. Ei, salariații, și toți gălățenii au nevoie de un lider care să le reprezinte interesele. Împreună putem fi tot ceea ce am fost și mult mai mult decât atât. Putem să redevenim proprietari ai combinatului, putem să refacem zeci de mii de locuri de muncă, putem asigura venituri la buget, impresionante pentru aceste momente, și, cu banii obținuți, fiecare gălețean și-ar asigura un nivel de trai mult mai ridicat. Poate considerați că acest rol îi este atribuit sindicatului. Da, așa este. Numai că liderii de sindicat, ca și salariații, sunt terorizați de ideea pierderii locului de muncă. În schimb, Dumneavoastră nu aveți nimic de pierdut. Din contră, demonstrându-le gălățenilor că vă pasă de ei, că înțelegeți să fiți în slujba lor, o să vă câștigați tot respectul din lume.   

Pentru a fi cât mai sigur de reușită, vă sugerăm să faceți echipă cu Primarul Municipiului Galați și cu Președintele Consiliului Județean Galați

Domnule Prefect, mai devreme sau puțin mai târziu istoria și poporul vă vor judeca pentru modul în care, dumneavoastră și guvernul pe care îl reprezentați, vă veți îndeplini îndatoririle asumate în fața comunității gălățene și a poporului român.

Fiind convinși că, cel puțin acum, o să generați un program foarte serios de consultare a proprietarului, adică a gălețenilor și, împreună să începem lupta pentru recuperarea a ceea ce a mai rămas din combinatul nostru.

Asigurându-vă că, în tot ceea ce veți întreprinde în această problemă, vă suntem alături,

Vă dorim mult succes!

 

Samir OANCĂ,

Președinte al Comitetului Județean Galați

al Partidului Socialist Român

 Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.