Partidul Socialist Român (PSR) își exprimă solidaritatea cu cei 7,4 milioane de votanți care în 2012 s-au exprimat în favoarea demiterii lui Traian Băsescu.
Pentru orice cetățean de bună credință al acestei țări acel referendum a fost perfect valabil, singura cauză reală care a dus la invalidarea sa fiind dorința marilor puteri (în principal Germania și SUA) de a-și păstra în funcția prezidențială cel mai servil politician român de care aveau cunoștință la acel moment.
Pe fondul condamnării liderului PSD, dl. Liviu Dragnea, din cauza punerii la punct a unui mecanism de fraudare a votului, există pericolul de a se pune sub semnul întrebării tot rezultatul acelui referendum. PSR nu dorește să comenteze deciziile justiției, dar remarcăm că probele pe baza cărora a fost condamnat dl. Liviu Dragnea nu modifică semnificativ cifrele referendumului. Cei 7,4 milioane de votanți anti-Băsescu nu devin brusc 2 sau 3 milioane; au rămas, de fapt, tot 7,4 milioane.
Dacă justiția ar fi vrut cu adevărat să-și facă datoria ar fi trebuit să ia măsuri în primul rând împotriva liderilor de partide politice care au încălcat vizibil și repetat, cu ocazia referendumului din 2012, articolul 2 din legea 14/2003, care spune negru pe alb:
„Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii [s.n.].”
Este de la sine înțeles că prin propaganda deșănțată împotriva participării la referendum liderii aceia – pe care nu are rost să-i nominalizăm – pur și simplu s-au plasat în afara legii. Cu toate acestea, deși vina lor a fost mult mai vizibilă decât vina d-lui Liviu Dragnea, până azi ei nu au fost nici măcar amendați din cauza încălcării legii cu prilejul acelui referendum.
În aceste condiții, chiar dacă hotărârea justiției cu privire la dl. Dragnea este corectă, faptul că se acționează cu jumătăți de măsură și numai împotriva unei anumite persoane ne face să ne îndoim profund de echidistanța și de seriozitatea actului de justiție. Ne dorim ca pe viitor instituțiile statului să judece imparțial vinovățiile din asemenea cazuri și să apere legea împotriva tuturor celor care o încalcă, nu doar a celor care, strict întâmplător și pentru scurtă vreme, s-au plasat în afara intereselor de moment ale marilor puteri și ale slugilor lor din România.
Biroul Executiv Central al Partidului Socialist Român,
17 mai 2015