• 17/06/2024 1:54 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Opriți imediat euroizarea economiei!

Bypas-admin

iun. 10, 2013
Opriți euroizarea!
Opriți euroizarea!

Partidul Alianța Socialistă face un apel către guvernanți și parlamentari pentru găsirea unei soluții legislative clare în vederea încetării euroizării economiei românești.

Fenomenul de „euroizare”, care a urmat în anii 2000 altui fenomen la fel de nefast – cel de „dolarizare” – înseamnă, în esență, că toate prețurile din economia României sunt raportate la o monedă străină, adică moneda euro. Acest fenomen a fost indus cu bună știință de politicienii aflați la putere în ultimele decenii, deoarece reprezintă o modalitate foarte simplă de a spolia populația, plătită predominant în lei, de surplusul muncii sale, în timp ce acumulările de bogăție ale protipendadei aflată la putere – materializată în special în active imobiliare și financiare – își păstrează neschimbată valoarea.

Propaganda oficială susține că euroizarea e necesară în vederea apropiatei adoptări a monedei euro, dar realitatea e că alte țări din Uniunea Europeană care încă nu au adoptat moneda euro, cum ar fi Polonia sau Ungaria și, în special, Marea Britanie, deși își prețuiesc mult mai mult moneda națională decât o fac românii, nu par să se confrunte cu atâtea probleme economice și sociale.

Oprirea euroizării s-ar putea face prin adoptarea unei legislații care să interzică pe de o parte exprimarea prețurilor – atât cele afișate cât și cele din contractele comerciale – prin raportare directă sau indirectă la moneda euro, și pe de altă parte prin asumarea de către statul român a accizărilor și a taxelor numai prin raportare la moneda națională, leul.

În caz contrar, populația este spoliată, cu bună știință, atât de către agenții privați, care măresc prețurile după bunul plac, „fiindcă a crescut euro”, cât și de către propriul guvern.

Euroizarea mai are și alte aspecte nefaste pe care instituțiile puterii nu le iau niciodată  în discuție. De exemplu, întrucât reprezintă cea mai facilă modalitate de obținere a profitului – pur și simplu din diferența de curs valutar – ea nu stimulează firmele private să obțină câștiguri pe căi care necesită efort, investiții, inovații, precum și crearea de noi locuri de muncă. În plus nici statul nu e stimulat să-și facă ordine în serviciile de administrare a colectării datoriilor fiscale, atâta vreme cât veniturile cresc prin simpla creștere a poverii fiscale plătită de cetățenii și de firmele cetățenilor bun-platnici.

Partidul Alianța Socialistă face așadar apel la guvernanți și la partidele aflate în parlament să ia imediat în considerare adoptarea unei legislații privind eliminarea fenomenului de euroizare. O asemenea legislație va înlătura o mare parte din povara fiscală de pe umerii cetățenilor simpli, va stimula creativitatea mediului antreprenorial, va obliga statul să colecteze taxele de la toți contribuabilii, nu numai de la cei cinstiți și bun-platnici, și va duce pe termen lung la crearea  de locuri de muncă și bunăstare.

Totodată, Partidul Alianța Socialistă îi asigură atât pe președintele Traian Băsescu cât și pe guvernatorul BNR dl. Mugur Isărescu că în mod normal România nu ar trebui să adopte moneda euro mai devreme de 10-15 ani pentru simplul motiv că, din cauza guvernărilor dezastruoase din ultimii 23 de ani, România nu îndeplinește nici condițiile obiective, nici pe cele subiective de aderare la zona euro.

De aceea facem apel și la cei doi importanți oameni politici să nu se teamă de adoptarea unei legislații  împotriva euroizării, și nici să nu se pună de-a curmezișul.

Partidul Alianța Socialistă cere guvernaților, Parlamentului, Președintelui României, guvernatorului BNR și celorlalți actori politici să se preocupe, mai întâi, de asigurarea dezvoltării economice și sociale a României la nivelul celor mai dezvoltate state europene și numai după aceea să se gândească la „euroizarea” României.

Biroul Executiv Central al PAS
București, 10 iunie 2013Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.