• 12/07/2024 11:48 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Solidaritatea cu cetățenii din Pungești a ajuns până la Parlamentul European

Bypas-admin

dec. 20, 2013
Stop fracking
Sabine Wils, europarlamentar Die Linke / GUE-NGL
Sabine Wils, europarlamentar Die Linke / GUE-NGL

Pe 17 decembrie europarlamentarul german Sabine Wils, din partea Die Linke (grupul europarlamentar GUE/NGL, care este al PSE  – Partidul Stângii Europene, European Left) a prezentat un comunicat care conține o declarație oficială și deosebit de tranșantă cu privire la evenimentele din Pungești. Declarația a fost publicată atât pe blogul personal de europarlamentar, cât și pe site-ul oficial al europarlamentarilor Die Linke: www.dielinke-europa.eu. Redăm mai jos, integral, acest comunicat:

„Solidaritate cu cetățenii români care protestează la Pungești împotriva fracturării hidraulice

Cu prilejul reprimării violente a protestelor împotriva fracturării hidraulice de la Pungești, România, Sabine Wils, europarlamentar Die Linke și membru în Comitetul pentru Mediu, Sănătate Publică  și Siguranță Alimentară a declarat:

„Suntem alături de populația României în protestul împotriva scandalosului proiect propus de gigantul energetic american Chevron la Pungești. Evacuarea forțată a taberei de rezistență de către unitățile de jandarmerie nu reprezintă decât finalul trist al unei întregi serii de manifestări represive împotriva demonstranților.”

Sabine Wils a mai adăugat: „Rezistența legitimă a localnicilor împotriva distrugerii și a amenințării resurselor naturale trebuie să primeze întotdeauna față de interesele și profitul marilor corporații. Demonstrațiile [din Pungești] reprezintă un semnal că marea majoritate a populației europene nu vrea fracturare hidraulică. În numele parlamentarilor Die Linke din Parlamentul European ne declarăm solidaritatea cu toate luptele europenilor împotriva hegemoniei companiilor de energie multinaționale. Propunem interzicerea fracturării hidraulice în toată Europa și angajarea pe calea renunțării definitive la sursele de combustibil fosile. Revoluția energetică nu va veni decât din energia regenerabilă aflată sub controlul cetățenilor.”

Sub termenul fracking / fracturare hidraulică se ascunde o tehnologie de extragere de la mari adâncimi a gazelor naturale neconvenționale, ceea ce reprezintă de fapt o tentativă de a smulge din pământ ultimele resurse de energie fosilă, care sunt și cel mai greu de exploatat. Tehnologia constă în săparea unor puțuri la mare adâncime și apoi în introducerea unui amestec sub presiune de nisip, apă, motorină și diverse substanțe chimice toxice. Rocile sunt dislocate sau sparte și în acest fel se eliberează gazul. Dar această tehnică produce daune ireparabile mediului și implică numeroase riscuri pentru pânza freatică. România, întrucât dispune de rezerve însemnate de gaze naturale, a fost în ultimii ani în atenția companiilor de energie. Deși locuitorii manifestă la Pungești o opoziție generalizată împotriva exploatării gazelor de șist, compania Chevron continuă nestingherită lucrările și este susținută chiar de către guvernul român. Populația acestei regiuni, care este una dintre cele mai sărace din Europa, lucrează în special în agricultură și depinde de un mediu înconjurător nepoluat pentru a putea supraviețui.

Bruxelles, 17 decembrie 2013”

Alternativa Socialistă, care a trimis permanent informări colegilor din Partidul Stângii Europene cu privire la evenimentele majore din România din această toamnă, a invitat-o deja pe doamna europarlamentar Sabine Wils să efectueze o vizită în România pentru a vedea de la fața locului cât este de dură represiunea împotriva cetățenilor.Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.