• 26/05/2024 12:31 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Susținem SYRIZA în actuala campanie electorală din Grecia

Bypas-admin

ian. 15, 2015

tsipras 11366411206_325be2c7c8_z

Partidul Alternativa Socialistă, cu numeroase ocazii și mai ales în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, a prezentat activitățile și succesele colegilor greci și personalitatea lui Alexis Tsipras, binecunoscut nouă din activitatea comună desfășurată în cadrul Partidului Stânga Europeană (PSE). Nu exprimăm, așadar, pentru prima dată simpatia și susținerea stângii radicale din Grecia reprezentată de formațiunea politică SYRIZA, condusă de Alexis Tsipras.

Partidul Stânga Europeană a prezentat un candidat propriu pentru preşedinţia Comisiei Europene, nu pentru că ar fi de acord cu activitatea acesteia, ci tocmai cu intenţia de a putea expune pe parcursul campaniei electorale modul în care cere reformarea acesteia. Candidatul PSE, şi implicit al PAS, a fost Alexis Tsipras, preşedintele stângii radical-democrate SYRIZA, din Grecia, conducătorul opoziţiei parlamentare greceşti.

Alexis Tsipras s-a născut în iulie 1974, este inginer constructor, absolvent al Universităţii Politehnice Naţionale din Athena. Este căsătorit cu o ingineră în electricitate şi informatică, au împreună doi băieţi, cel mic se numeşte Ernesto în memoria lui Ernesto Che Guevara. Este cunoscut încă de pe băncile şcolii ca foarte activ în mişcarea de stânga: membru al Tineretului Comunist Grec, membru al Comitetului Central al Uniunii Naţionale a Studenţilor din Grecia, primul secretar politic al tineretului din Synaspimos şi mai apoi preşedinte al partidului. La alegerile legislative din 2012, în fruntea alianţei formaţiunilor de stânga SYRIZA, a obţinut peste 22% din voturi, conducând a doua forţă politică din parlamentul grec și principalul partid de opoziție. Coaliţia SYRIZA s-a transformat în partid politic în iulie 2013, iar Alexis Tsipras este unul dintre cei mai duri critici ai Troicii UE – BCE – FMI şi al cancelarului Angela Merkel, al politicii de austeritate impusă poporului grec şi de distrugere a economiei ţării, de aplicare a politicilor neoliberale în toate statele uniunii. Este de remarcat comportamentul sau de tânăr politician al stângii radicale, contrar profilului de fin intelectual el este întotdeauna în mijlocul oamenilor, alături de ei și numai împreună cu cei mulți și fără apărare, ale căror aspirații le exprimă și apără.

Datorită deosebitelor sale calități de lider politic, succeselor remarcabile obținute în lupta pe care o conduce în Grecia împotriva Troicăi, dar și a consistenței mesajului și a ofertei pe care o prezintă grecilor și europenilor, Alexis Tsipras se bucură de creșterea continuă a simpatiei alegătorilor.

În prezent, SYRIZA este favorită în sondajele pentru alegerile legislative ce vor avea loc în Grecia, în 25 ianuarie a.c.

Dar spaimele prin care trece marea finanță mondială în fața perspectivei ca SYRIZA să fie câștigătoarea acestor alegeri și Alexis Tsipras să devină Primul Ministru al Greciei creează reacții extrem de agresive atât la adresa acestora, cât mai ales a poporului grec, a cărei manipulare ia cele mai abjecte forme.

Amintesc „declarația de război” a jandarmului european Angela Merkel privind posibilitatea ieșirii Greciei din zona Euro (Grexit), urmată de acuzarea acesteia de către Martin Schulz, președintele Parlamentului European, în Die Welt care aprecia că: „Dezbaterile si speculațiile iresponsabile cu privire la Grexit chiar nu ajută. Trebuie să fie clar pentru toti: nu se pune in discuție o iesire din euro. Recomandările nesolicitate care le oferă oamenilor din Grecia sentimentul că nu ei sunt cei care iși decid viitorul prin intermediul votului, ci Bruxellesul sau Berlinul, îi împing, de altfel, pe alegători în bratele forțelor radicale”.

Sau, o altă încercare de influențare a electoratului grec, discursul premierului grec Antonis Samaras, președintele Partidului Noua Democrație, imediat după evenimentele din Franța. Acesta a comparat atacul de la redacția Charlie Hebdo cu efectele unei posibile guvernări a Greciei de către SYRIZA, insistând că – aceasta este stânga radicală, așa acționează stânga radicală.

Deci nu întâmplător, 300 de intelectuali, sindicaliști, artiști și activiști din întreaga lume și-au unit vocile într-un apel pentru susținerea stângii radicale din Grecia spunând:

Change Greece – Change Europe – Change4all

Vom apăra dreptul poporului grec să ia decizii în mod liber; să rupă cu austeritate; să spună NU crizei umanitare care a afectat țara; să deschidă calea pentru o alternativă reală pentru Grecia – pentru o reorientare socială și democratică.”

Prof. Univ. Dr. Ing. Dumitru Stanciu, reprezentant al PAS în PSE s-a alăturat colegilor germani în susținerea SYRIZA (Berlin, 11.01.2015)
Prof. Univ. Dr. Ing. Dumitru Stanciu, reprezentant al PAS în PSE s-a alăturat colegilor germani în susținerea SYRIZA (Berlin, 11.01.2015)

Semnarea acestui apel de către cât mai mulți simpatizanți ai stângii constituie nu numai o confirmare a corectitudinii luptei neabătute a partidului SYRIZA condus de Alexis Tsipras împotriva neoliberalismului rapace care distruge viața poporului grec, ci și o încurajare a acestora absolut necesară în aceste zile în care toate forțele răului încearcă să manipuleze electoratul grec.

De altfel, în cadrul lucrărilor conducerii Partidului Stânga Europeană desfășurate la Berlin, în perioada 8-11 ianuarie a.c., pe baza analizei privind evoluția atacurilor la adresa stângii radicale din Grecia, s-a apreciat ca oportună orice formă de sprijin a colegilor greci.

Convinși fiind că victoria stângii radicale și formarea unui guvern de stânga în Grecia va însemna nu numai un succes major al poporului grec ci și o nouă speranță pentru alte popoare, o confirmare a șansei că prin solidaritate și putere se poate câștiga, chemăm toți cetățenii onești ai României să citească acest apel și să-l semneze, bineînțeles dacă rezonează cu autorii lui.

Eu l-am semnat accesând site-ul www.with-the-greeks.eu.

Se pot accesa pentru mai multe informații și: http://troikabasta.wesign.it/fr, http://greecesolidarity.org etc.

Lucia Stanciu

Vicepreședinte al Partidului Alternativa Socialistă
15.01.2015Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.