• 20/07/2024 3:15 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Apel către cetățenii Uniunii Europene din partea Congresului Civic şi opoziției parlamentare din Republica Moldova

Bypas-admin

apr. 5, 2013

În 2009, în Republica Moldova a venit la putere Alianţa pentru Integrare Europeană. Probabil denumirea noii coaliții de guvernare a stat la bază unei încrederi absolute și cuprinzătoare faţă de noua guvernare din partea Uniunii Europene. în mai puțin de patru ani de guvernare așa-zisa Alianță proeuropeană a primit de la Uniunea Europeană circa un miliard şi jumătate de dolari sub forma de granturi și credite.

Astfel, cetățenii Uniunii Europene de fapt din veniturile proprii și impozitele plătite au dat autorităților moldovenești aproximativ două milioane de pensii lunare, o jumătate de milion de îndemnizaţii medii lunare de șomaj, și 750 000 de burse lunare. Și această manifestare a solidarității europene a avut şi are loc în anii de criză economică severă care afectează întreaga lume și Uniunea Europeană, în special.

Ce a făcut actuala guvernare din Moldova cu acest ajutor financiar? Ce realizări şi succese le-a atins, bucurându-se de un sprijin esenţial din partea cetățenilor Uniunii Europene?

În decursul ultimilor patru ani în Republica Moldova au fost închise peste o sută de școli. Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova, în premieră, 30% din copiii de vârstă școlară nu sunt încadraţi în sistemul de învățământ. Rata mortalității materne s-a dublat. Actualmente, minimul de existenţă în Moldova este cel mai scăzut din Europa. Iar 90% dintre pensii sunt sub minimul de existență. O parte semnificativă a ajutorului european a fost direcționată pentru construcția de noi drumuri, iar efectul fiind: în 2012, Moldova sa clasat ultima ( pe locul 144) în lume pentru calitatea drumurilor.

Nivelul criminalității a crescut cu 40%. Scandalurile de corupție în rândurile autorităților Republicii Moldova au condus la o criză politică de durată și demisia guvernului. Clasamentul internațional al nivelului de corupție a scăzut indicele Republicii Moldova până la locul 112, clasând-o alături de Kosovo și Egipt.

Încălcările repetate ale Constituției de către guvernare, ingerinţele în sistemul judecătoresc, represiunile politice și închiderea mass-mediei de opoziție a format în țară un regim criminal, oligarhic, şi de clan. Ratingurile internaționale, la capitolul supremaţiei legii şi statului de drept, clasează Republica Moldova pe locul 77 (din 97), aceeași situație s-a petrecut și în clasamentul internațional al libertății presei.

Zilnic din Moldova pleacă mai mult de o sută de familii, peste trei sute de mii de cetățeni sunt în așteptarea obţinerii cetăţeniei străine. Toate sondajele arată că 86% dintre cetățenii moldoveni consideră că Moldova merge într-o direcție greșită. Numărul de susţinători ai opţiunii europene pentru Republica Moldova a scăzut cu aproape patruzeci la sută.

Și toate acestea au loc numai din cauza unui singur motiv: banii şi mijloacele financiare ale contribuabililor europeni au fost transmise în mâinile unor criminali reali, care au acaparat puterea în Republica Moldova, unicul lor alibi fiind loialitatea notorie faţă de „valorile europene”. Anume având un mare respect faţă de aceste valori, actuala guvernare din Moldova a instituit o dictatură, de fapt, oligarhică, a introdus un regim de apartheid pentru o treime din populație, care constituie minoritățile naționale, ele fiind lipsite de drepturile și libertățile lor legitime. Sub patronajul oficialilor europeni, guvernarea privează poporul moldovean de un lucru esenţial – dreptul la opţiune liberă democratică, la posibilitatea de a schimba în mod legitim guvernarea prin alegeri libere și democratice.

Prin acest mesaj vă adresăm cu un apel în căutare de sprijin, în căutare de solidaritate europeană adevărată. Vă rugăm: să nu mai permiteţi oficialilor europeni să finanţeze din banii Dvs regimul banditesc din Republica Moldova. Amintiți-vă: fiecare euro, fiecare eurocent al Dvs astăzi se duce la construcţia vilelor și cumpărarea autoturismelor scumpe de către oficialii moldoveni, se transferă în conturile offshore ale oligarhilor și ale „elitei” politice care și deserveşte. Să oprim toţi împreună fărădelegile anti-europene din centrul Europei!

Congresul Civic şi Opoziția Parlamentară
din Republica MoldovaAdresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.