• 12/07/2024 11:06 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Evo Morales și democrația UE : ați mai auzit de așa ceva?

ByGheorghiță Zbăganu

iul. 5, 2013

Evo Morales este președintele Boliviei. Din punct de vedere politic, este echivalentul lui Hugo Chavez: un anti-imperialist cu influențe socialiste (vezi de exemplu www.en.wikipedia.org/wiki/Evo_Morales ).

La începutul lunii iulie Morales a făcut o vizită în Rusia. Marți 2 iulie a plecat din Moscova cu destinația Bogota. În zbor fiind, echipajului i s-a comunicat că nu poate intra în spațiul spațiul aerian portughez deoarece sunt probleme tehnice. Imediat s-a aflat că nu poate traversa nici spațiul aerian francez, spaniol și italian. Marți noaptea, avionul a fost nevoit să aterizeze forțat la Viena, unde a stat 13 ore.  Probabil că avionul a fost și percheziționat, altfel nu înțeleg cum de autoritățile austriece au declarat miercuri că Edward Snowden nu se afla în avionul prezidențial.

Aha, asta era.

Edward Snowden este un fost lucrător de la NSA – una din agențiile de securitate și spionaj americane, mai ceva decât CIA – care a dezertat și a devoalat unele din activitățile cele mai nerușinate ale spionajului american – spionarea prietenilor. NSA și guvernul american îl caută pentru a se răzbuna pe el (i s-a retras și cetățenia, lucru nemaiauzit în SUA! … e posibil să i se dea cetățenie islandeză, parlamentul islandez discută cererea; o țară mică și curajoasă, bravo ei!) și superspionii au bănuit că el se află în avionul lui Evo Morales!  La fel cum, în Maestrul și Margareta al lui Bulgakov, Ivan Bezdomnîi a avut revelația că dracii nu pot fi decît în apartamentul cutare de pe strada cutare….

Erau două posibilități:

  1. poate că Snowden era acolo, dar asta nu era treaba nici a italienilor, nici a portughezilor, spaniolilor sau francezilor. Un șef de stat democratic ales are imunitate în democrații, nu?
  2. poate că nu era acolo – și nici nu era. E și mai grav, e o mitocănie de care încă nu am mai auzit.

Europa nu a prea protestat, și presa de la noi a pus imediat batista pe țambal. Erau cestiuni mai arzătoare la ordinea zilei – lovitura de stat din Egipt și directoarea de la liceul Bolintineanu.

Cei în cauză au cerut ceva scuze. Ministerul de externe francez nu a făcut nici o declarație  iar guvernul de la Madrid neagă că ar fi primit vreo cerere de survol. În schimb Rusia a reacționat – erau și proști să lase să le scape așa o pleașcă. Bolivia a depus o plîngere la ONU și a denunțat incidental ca fiind un act de agresiune de care se face vinovat guvernul american.  “Este ceva grav: răpirea unui președinte aflat într-o vizită oficială” – a declarat  Sacha Llorenti Soliz, ambasadoarea boliviană la ONU.

Hai să facem un exercițiu de imaginație.

Aeronava care transporta președintele Italiei/Franței/Portugaliei aflat în vizită în Columbia este  obligată de bolivieni să aterizeze la La Paz sub suspiciunea că ar fi transportat un refugiat din Argentina.  Ce cor de indignați de la Washington la București! Ce război împotriva terorismului s-ar declanșa împotriva Boliviei!

Oricum o luăm, aterizarea forțată a avionului prezidențial urmată de percheziția avionului sunt acte de piraterie aeriană, ceva nemaiauzit. E ca și cum lumea de azi e condusă de gangsteri și de căzături lașe care nu au curajul de a spune lucrurilor pe lume.

CNN – cît am urmărit eu – nu a vorbit decît despre Egipt și Morsi, la fel ca și BBC și TV5 francez.

Mă așteptam la o mare de proteste.

Ce se întîmplă?Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.