• 20/07/2024 3:51 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

PAS, PRM şi PNŢCD au format un grup de acţiune pentru salvarea Oltchim-ului

Bypas-admin

nov. 6, 2013
Constantin Rotaru, președintele Partidului Alianța Socialistă
Constantin Rotaru, președintele Partidului Alianța Socialistă

• Nuică, Rotaru şi Iordăchescu îi invită pe toţi vâlcenii să li se alăture, iar împreună să facă presiune, inclusiv prin manifestări de stradă, asupra liderilor USL

Marţi, Constantin Rotaru, liderul naţional al Partidului Alianţa Socialistă, Ion Nuică, preşedintele PRM Vâlcea şi Iulian Iordăchescu, coordonatorul activităţii PNŢCD în judeţul nostru, au organizat o conferinţă de presă comună pentru a anunţa că au format un grup de acţiune pentru salvarea Oltchim-ului.

Pentru că apariţia lor împreună i-a surprins pe ziarişti, Ion Nuică a ţinut să precizeze de la bun început că “această iniţiativă nu are conotaţii politice”. Detaliind, Constantin Rotaru a explicat că, de o lună, caută soluţii să demareze acţiuni concrete, chiar şi manifestări, în sprijinul combinatului chimic.

Rotaru (PAS): USL acţionează împotriva Oltchim-ului, iar Ponta face jocurile PCC-ului

“Aşa cum ştiţi, recent, a fost o întâlnire între autorităţile judeţene, Sindicatul Liber Oltchim, administratorii companiei şi parlamentarii vâlceni. Apoi, a mai fost o întâlnire la Ministerul Economiei. Deci, pe de-o parte, au fost sindicaliştii, care de multă vreme încearcă să tragă semnalul de alarmă, însă fără reuşită. Pe de altă parte, a fost o forţă politică – USL, prin reprezentanţii săi – care are obligaţia şi pârghiile necesare pentru a rezolva situaţia de pe platforma industrială, dar s-a manifestat împotriva intereselor Oltchim-ului şi ale vâlcenilor. Din acest tablou, lipseşte societatea civilă. Aceasta este bulversată şi inertă. Noi ne propunem şi suntem pregătiţi să organizăm societatea civilă din Vâlcea în ideea să-şi apere interesele, începând cu Oltchim-ul. Nu vorbim de o companie oarecare, ci de una de talie europeană, care în 2008 realiza o producţie de peste 600 de milioane de euro. Peste 80 % mergea la export. De Oltchim, are nevoie nu doar Vâlcea, ci toată România. Dispariţia acestui combinat, pentru că asta se doreşte, va genera probleme sociale extrem de grave la Vâlcea, unde nu mai există industrie, nici agricultură, turism etc.”, a atras atenţia liderul PAS. El a arătat cu degetul în special către premierul Ponta, care “de un an şi ceva, face jocurile PCC-ului, acţionarul minoritar de la Oltchim”.

Mesajul Comitetului pentru salvarea Oltchim-ului: toţi vâlcenii să vină alături de noi!

Rotaru a adăugat că, în momentul de faţă, Oltchim are un lichidator financiar pe care el îl consideră “penal”, “pentru că nu face nimic”. “Avea obligaţia ca, în 30 de zile să vină cu un plan de reorganizare, de redresare a societăţii. Nu a venit. Se tot ascunde după cireş şi spune că nu are complet tabloul creditorilor. Este absurd! A preluat această responsabilitate, primeşte foarte mulţi bani, deci trebuia să găsească soluţii sau să plece acasă. La Oltchim, avem, de asemenea, o administrare frauduloasă. Nu poţi da afară o mie de oameni, să ai salariile neplătite cu lunile, dar să înmulţeşti numărul de directori, de la 8 la 21″, a mai spus Constantin Rotaru. Nu în ultimul rând, preşedintele Partidului Alianţa Socialistă a făcut cunoscut că, săptămâna viitoare, “Comitetul de acţiune pentru salvarea Oltchim”, va organiza o întâlnire la PNŢCD, iar la jumătatea lunii noiembrie o alta, la sediul PAS. “Apelăm la toţi vâlcenii să vină alături de noi şi, împreună, să facem acţiuni concrete. Poate că unii politicieni sunt bine intenţionaţi, dar n-au puterea, curajul, să bată cu pumnul în masă la Guvern, care, ştim cu toţii, apără interesele unor structuri din afara ţării. Premierul e şantajat, presat şi de acordurile încheiate de cei care au guvernat România în ultimii 23-24 de ani. Dacă noi, societatea civilă, facem presiune asupra liderilor USL de la Vâlcea (care firesc ar fi să demisioneze), iar ei, mai departe, neavând încotro, vor face presiune asupra grangurilor de la Bucureşti, guvernanţii vor avea argumente în faţa FMI şi a altor entităţi care au cerut închiderea Oltchim-ului”, a completat Rotaru.

Iulian Iordăchescu (PNŢCD): parlamentarii vâlceni, Frâncu şi Cîlea aveau datoria să rezolve situaţia

Colegul său de la PNŢCD, Iulian Iordăchescu, a abordat subiectul dintr-un alt unghi. Liderul ţărănist a afirmat că era de datoria parlamentarilor vâlceni, a primarului Râmnicului şi preşedintelui Consiliului Judeţean să facă presiune asupra şefilor Guvernului şi să-i determine să trateze cu seriozitate problemele de la Oltchim, lucru care nu s-a întâmplat. “Firesc era chiar să-l aducă pe premierul Ponta la Vâlcea pentru ca acesta să ia decizii în cunoştinţă de cauză. De ce nu vine? Asta întreabă şi angajaţii de la combinat. În campaniile electorale din 2012, USL şi-a asumat rezolvarea problemelor de la Oltchim. În loc să facă binele promis, guvernanţii au făcut rău. Bine, vin noi alegeri şi sper că vor deconta “nota de plată” pentru minciunile pe care le-au spus, pentru haosul pe care l-au generat”, a criticat Iordăchescu.

Nuică (PRM): susţinerea este esenţială. Fără ea, eşti terminat!

La rândul său, Ion Nuică, preşedintele PRM Vâlcea, a transmis un mesaj de mobilizare a cetăţenilor din judeţ, cerându-le să ia atitudine. “Eu am nişte activităţi economice la intersecţia dintre Strada Dacia şi Calea lui Traian. Când au avut miting angajaţii de la Oltchim şi au trecut prin faţa unităţii mele, am văzut că toată lumea de pe margine, de la geamuri, balcoane, se uita, dar nimeni nu li se alătura. Dacă ar fi făcut-o, eu sunt convins că guvernanţii s-ar fi speriat. Aşa, s-au uitat pe geamul de la Prefectură şi… ce-au zis?… sunt puţini, nu-i bai. Eu mi-aş dori ca, în acest comitet, alături de noi, să vină toţi cei care, până acum, au stat pe margine, dar şi cei care au fost, la un moment dat, în miezul problemelor de la combinat. Această susţinere este extrem de importantă. Fără susţinere, şi la vot, şi peste tot – eu am simţit-o pe pielea mea – eşti terminat, eşti fiul nimănui”, a subliniat Nuică.

Rotaru: Cernev este berbecul împins să spargă mişcarea sindicală

Pe finalul conferinţei de presă organizată de liderii PRM, PAS şi PNŢCD, Constantin Rotaru i-a muştruluit un pic şi pe doi dintre reprezentanţii de vază ai USL. “L-am auzit pe senatorul Laurenţiu Coca afirmând că, în decembrie, este rezolvată problema Oltchim-ului. Mi-am făcut cruce! Nu putem admite ca un om politic să facă astfel de declaraţii. Eu l-am mai auzit făcând anunţuri de acest tip şi, pe urmă, când s-a împlinit termenul dat de el, n-a mai zis nimic. Parlamentari precum Coca sau Buican ar trebui să părăsească judeţul. Am auzit că, la un moment dat, Buican a aspirat la funcţia de ministru al Economiei. E inacceptabil! El este unul dintre cei care pot şi sunt obligaţi să rezolve situaţia de la Oltchim. Face parte din conducerea unui partid aflat la Putere, iar fostul şi actualul ministru de la Economie îi sunt colegi. Dacă spune că n-are el putere şi că puterea e la PSD, la Victor Ponta, atunci să plece acasă!”, a accentuat Rotaru. Liderul PAS l-a criticat foarte dur şi pe Corneliu Cernev, care, în urmă cu câţiva ani, era mare ţuţăr la PC, partidul lui Dan Voiculescu. “Cernev se comportă ca un purtător de cuvânt al actualilor administratori. Lor le apără interesele şi imaginea, nu angajaţilor. El e de acord şi cu disponibilizările. Acest Cernev a fost mandatat să dinamiteze forţa sindicală de la Oltchim. A fost, dacă vreţi, berbecul împins să spargă mişcarea sindicală”, a conchis liderul socialist.rotaru-constantin-arena-valceanaAdresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.