• 20/07/2024 3:29 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

Roșia Montană e mai mult decât Roșia Montană, un manifest interesant care a circulat pe 8 septembrie la protestul din Piața Universității

Bypas-admin

sept. 8, 2013
Manifest Roșia Montană nu e doar Roșia Montană
Manifest Roșia Montană e mai mult decât Roșia Montană
Un manifest interesant distribuit pe data de 8 septembrie la protestul din Piața Universității

Pe 8 septembrie a circulat un manifest interesant în Piața Universității intitulat „Roșia Montană e mai mult decât Roșia Montană”. Întrucât manifestul este similar cu programul politic al PAS, îl redăm integral, cu speranța că într-o bună zi vom putea colabora  cu cei care l-au gândit. Momentan nu știm cine sunt editorii sau pe cine reprezintă ei, dar le sugerăm protestatarilor să se organizeze cât mai rapid la nivel politic, deoarece timpul trece în favoarea corporației RMGC și a guvernului de compradores! În ceea ce privește activitatea PAS vizavi de Roșia Montană, noi vom trimite săptămâna viitoare (care începe pe 9 septembrie) o informare la Partidul Stângii Europene privind Roșia Montană și problema gazelor de șist, cu rugămintea ca unul dintre europarlamentarii grupului GUE/NGL să preia aceste probleme și să încerce să le transfere pe agenda parlamentului european, în condițiile în care de la europarlamentarii români nu putem spera nimic!

Roșia Montană e mai mult decât Roșia Montană

Roşia Montană nu e o întîmplare, e regula: complicitatea dintre stat şi capital privat (local sau internațional), caracterul pur iluzoriu al legalităţii şi statului de drept, distrugerea ireparabilă a mediului în numele profitului şi acumulării de capital, mitul şi şantajul investitorului-creator de locuri de muncă, privatizarea dreptului statal de expropriere, sufocarea spaţiului public sub presiunea lobby-urilor şi intereselor private, suspendarea şi delegitimarea democraţiei chiar în numele sustenabilităţii ei economice.

Ce-i de făcut şi pentru ce trebuie luptat?

Economie

1. Stoparea privatizării serviciilor publice de bază (transport urban și interurban, poștă, infrastructură medicală). Servicii publice funcţionale şi accesibile tuturor!
2. Reabilitarea și refinanțarea educației și serviciilor medicale publice. Aceste domenii trebuie să fie gratuite, eficiente și să funcționeze în afara logicii profitului.
3. Trecerea sub controlul statului a resurselor naturale, a energiei și distribuției de energie şi exploatarea lor raţională. Interzicerea prin lege a oricăror intervenţii ce aduc daune grave oamenilor şi mediului, cum e exploatarea aurului cu cianuri sau a gazelor de şist.
4. Impozitarea veniturilor după principiul solidarităţii şi justiţiei sociale. Creșterea impozitelor asupra profiturilor și asupra marilor averi; întărirea colectării impozitelor prin criminalizarea marii evaziuni fiscale. Anularea tuturor scutirilor de taxe şi facilităţilor fiscale oferite companiilor private.
5. Controlul social asupra politicii bancare, abolirea aşa-zisei „autonomii” a Băncii Naţionale – care, în realitate, consfinţeşte sustragerea ei de sub controlul popular şi transformarea sa într-o simplă cutie de transmisie a imperativelor capitalului financiar. Înfiinţarea unei bănci publice de investiţii.
6. Eliminarea pensiilor private obligatorii. Eliminarea parteneriatelor financiare dintre sectorul public și cel privat. Limitarea veniturilor obţinute prin finanţare şi salarizare de la buget. Toate contractele cu statul trebuie desecretizate urgent şi integral.

Societate

1. Protecția salariaților: Anularea noului cod al muncii, asumat nedemocratic în 2011, care nu a dat rezultatele promise, şi promulgarea unui nou cod care să transfere puterea către angajaţi şi să le apere interesele.
2. Drepturi sociale: creşterea salariului minim, a cuantumului şi perioadei de indemnizaţie de şomaj, a pensiilor, a alocaţiilor, a ajutoarelor sociale.
3. Lansarea unui program național de construcție de locuințe, care să elimine speculațiile imobiliare, nu să le finanțeze de la buget.

Politică

1. Revocarea imediată a reprezentanţilor politici care îşi încalcă sau schimbă programul după care au fost aleşi. Coborârea pragului de intrare în parlament, relaxarea condiţiilor de înregistrare a unui partid politic şi renunţarea la votul uninominal.
2. Controlul statului asupra autorităţilor locale, a căror putere tinde să fie tot mai mult o ameninţare la adresa instituţiilor statului şi o sursă de spoliere şi subminare a economiei naționale. Combaterea descentralizării ca refeudalizare a țării.
3. Formularea unei legislaţii clare în ce priveşte separaţia deplină a statului de Biserică. Abolirea privilegiilor pe care statul le oferă Bisericii, taxarea averilor și veniturilor bisericești.
4. Opoziție față de hegemonia neoliberală în interiorul UE si față de inegalitatea dintre statele membre, impunerea controlului politic asupra BCE si denunțarea caracterului de clasă al mecanismelor europene.
5. Retragerea armatei române din misiunile de imperialism umanitar din Afganistan și Irak. Refuzul participării la intervenția din Siria.

Salariații – bugetari, angajații în mediul privat, lucrătorii cu contracte determinate sau pe drepturi de autor, cu sau fără forme legale -, cei care fac ca societatea să funcționeze, pot face ceva împreună numai dacă sunt solidari. Este nevoie de solidaritate nu doar între salariaţi, ci între salariaţi, precari, şomeri: cu toţii jucăm în angrenajul capitalului şi ocupăm rolurile şi destinele pe care ni le alocă orbeşte. Nu ne desparte nici o condiţie culturală, civilizaţională sau morală; nu ne separă decât capitalul.

Roşia Montană e mai mult decît Roşia Montană,
e alarma dată că nu se vor opri aici dacă nu le punem în gît
MÂNA DE LUCRU

Felicitări autorilor!Adresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.