• 20/07/2024 4:44 pm

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN

Membru al ALIANȚEI POLITICE ROMÂNIA SOCIALISTĂ

LEGE PRIVIND ADOPTAREA PRINCIPIULUI TRANSPARENȚEI ÎN AFACERILE ECONOMICE

Partidul Socialist Român

Art. 1. Începând cu data de 1 mai 2016, se interzice offshore-urilor să dețină acțiuni sau proprietăți  și să desfășoare activități economice pe teritoriul României.

Art. 2. În termen de 60 de zile de la promulgarea legii, toți deținătorii de acțiuni și proprietăți în offshore-uri au obligația de a le personaliza.

Art. 3.  Toate proprietățile deținute de offshore-uri care nu au fost personalizate în 60 de zile de la promulgarea legii intră în proprietatea statului.

Art. 4. În proprietatea statului vor fi trecute și toate acțiunile și proprietățile deținute de indivizii și de rudele lor de gradul unu și doi în offshore-uri, care, între timp, au deținut funcții de conducere în principalele instituții ale statului, la nivel local, județean, regional sau central:

 1. Președinție (consilier prezidențial sau președinte).
 2. Parlament (parlamentar);
 3. Guvern (prim ministru, ministru, secretar de stat, director de departament etc.);
 4. Justiție (magistrat, inclusiv procuror);
 5. Poliție;
 6. Curtea de Conturi;
 7. Autorități Naționale;
 8. Prefecturi;
 9. Consilii județene;
 10. Direcții județene;
 11. Primării.

Art. 5. Toți indivizii care dețin acțiuni sau proprietăți în offshore-uri vor fi demiși din toate funcțiile de conducere ale statului, indiferent de nivelul acestora. Mai mult, timp de 20 de ani ei nu mai au voie să candideze sau să fie numit într-o funcție de conducere a unui organ de stat sau a statului.

Art. 6. Ministerul Finanțelor, prin Autoritatea Națională a Administrației Fiscale, va duce la îndeplinire prevedrile prezentei legi.

București, 11.04.2016

 Inițiator,

Constantin ROTARU

Președinte al Partidului Socialist Român

EXPUNERE DE MOTIVE

Lege privind adoptarea principiului transparenței în afacerile economice

Asistăm de aproape un sfert de secol cum politicieni de-ai noștri, reprezentanți ai partidelor care s-au perindat la conducerea României, sub masca offshore-urilor deținute în diverse paradisuri fiscale, au devalizat ecoomia națională.

Este arhicunoscut faptul că principalele motive pentru care au fost înființate offshore-urile sunt acelea de a eluda legea, sub toate aspectele, în special, prin evitarea impozitării. În timp ce se vorbește tot mai mult despre evaziunea fiscală făcută de cei care îndrăznesc să vândă pătrunjel în piață sau alte produse agricole, agricultorii fiind considerați marii evazioniști fiscali, ei scot, din România, prin evaziune fiscală, multe miliarde de euro.

În același timp, observăm că offshore-urile sunt specifice lumii capitaliste. Marea corupție fiind generată de marii conducători ai lumii capitaliste care se află într-o goană permanentă după capital, obținut în cea mai mare parte a lui prin evaziune fiscală și alte acte ilicite. Ei sunt cei care au creat offshore-urile.

Condamnabilă rămâne și neputința afișată de cei care conduc lumea, atunci când declară nu știu cum să stopeze evaziunea fiscală generată de offshore-uri, „având în vedere că ele sunt înfiițate în conformitate cu legile în vigoare” (Barack Obama). Ei știu foarte bine că dacă și-ar dori să elimine evaziunea fiscală generată de cei care dețin acțiuni sau proprietăți în paradisurile fiscale, offshore-uri, asta s-ar putea face în cel mai simplu mod: ar trebui să adopte o lege prin care să interzică existența oricărui offshore sau paradis fiscal. De ce nu vor sa le desființeze? Pentru că ei, ministri, prim ministri, parlamentari, prezidențiabili sau demnitari care dețin diverse înalte funcții, sunt marii evazionisti fiscali și profitori ai paradisurilor fiscale.

Ei sunt cei care aprobă legile, sunt cei care controlează modul cum sunt aplicate prevederile legale, sunt cei care fac viața insuportabilă pentru cetățenii de rând, sunt cei care-i condamnă pe oamenii obișnuiți pentru că vând pătrunjelul fără aprobarea lor, în timp ce, tot ei, sunt cei care se dovedesc a fi marii și adevărații evazioniști fiscali. Ei, mare parte a conducătorilor noștri la nivel național, european și mondial, conducătorii lumii capitaliste, sunt infractorii care ne țin lecții de morală și de bună purtare.

Dacă vrem să spunem stop evaziunii fiscale, atunci se impune să spunem stop infractorilor în marile funcții de conducere ale statului.

Lăsând lumea capitalistă la o parte, noi, românii, dacă vrem o viață mai bună, trebuie să obligăm parlamentul să adopte o lege prin care să impunem ca toate afacerile economice să se facă într-o totală transparență. Altfel spus, să fie interzisă deținerea de acțiuni și proprietăți, pe teritoriul României, de către offshore-uri. Să fie trecute în proprietatea statului toate acțiunile și proprietățile deținute de offshore-uri care nu sunt personalizate într-un termen de 60 de zile și, mai mult, să fie trecute în proprietatea statului.

Totodată, pornind de la valabilitatea unor vorbe din popor, conform cărora „cine a furat odată, va fura și a doua oară” sau „cine a trădat odată, va trăda și a doua oară”, prin lege, le va fi interzis să mai dețină funcții de conducere, să fie numiți sau propuși să candideze pentru funcții de conducere în organele statului pentru o perioadă de 20 de ani a celor care au deținut acțiuni sau proprietăți în offshore-uri.

Prezentul proiect de lege, pornind de la ideea că toți acționarii sau proprietarii trebuie să se supună fără nicio abatere legilor în vigoare, dorește să elimine orice posibilitate de evaziune fiscală pe care o pot face, cu multă ușurință, cei care sunt în funcții de conducere ale unor organe ale statului sau, și mai rău, în funcții de conducere ale statului și, în același timp, sunt și deținători de acțiuni sau proprietăți în paradisurile fiscale.

Lipsa de transparență nu are ce căuta în afacerile economice. În același timp, toți cei care acced, într-un fel sau altul, la o funcție de conducere în stat trebuie să dea dovadă de o trasparență totală.

București, 11.04.2016

Inițiator,

Constantin ROTARU

Președinte al Partidului Socialist RomânAdresa de email nu va fi divulgată nimănui, niciodată. O vom folosi numai pentru a vă transmite comunicate oficiale ale partidului și alte informații de interes pentru membrii și simpatizanții noștri.